Mnogo nas ne razmišlja o temi trudnoće i ronjenja sve dok se ne nađe u situaciji koja to zahtjeva. Iako stalno ističemo kako je ronjenje moguće i u posebnim fizičkim stanjima poput starije životne dobi i invalidnosti, međutim, u stanju trudnoće ronjenje nikako nije preporučljivo.

Iako su eksperimentalni podatci teže dostupni jer bi eksperimentiranje s trudnicama bilo vrlo neetično, većina je istraživanja provedena u obliku anketa. U anketi su sudjelovale žene nakon poroda od kojih 69 nije ronilo tijekom trudnoće, a 109 je. Žene koje nisu ronile nisu prijavile nikakve probleme dok je 5,5% žena koje su ronile u trudnoći prijavilo određene fizičke posljedice kod djeteta. Kako iz ovih anketa nije moguće razaznati uzročno-posljedične veze te je i sam uzorak relativno mali, a postoji i mogućnost pristranosti pri odgovoru, znanstvenici se više oslanjaju na istraživanja putem životinja. Hiperbarične komore, koje mogu simulirati povećani tlak kod ronjenja, korištene su za ispitivanje različitih vrsta životinja. Ti se rezultati moraju prevesti u ljudsko iskustvo. Pored mogućeg rizika za plod, promjene u ženskom tijelu tijekom trudnoće mogu ronjenje učiniti još problematičnijim. Oticanje sluznice u sinusima moglo bi otežati izjednačavanje tlaka, a mučnina može povećati nelagodu.

Fizički aspekti također se moraju uvažiti. Ženski rastući trbuh mogao bi predstavljati problem u oblačenju odijela, uređaja za kompenzaciju plovnosti, remena i druge opreme. Osim opasnosti koje donosi loše opremanje, ronjenje naprosto možda neće biti ugodno. Pregledavanje objavljene literature otkriva zašto postoji rasprava oko te teme. Podaci su ograničeni i u mnogim slučajevima naizgled nedosljedni. Iako to otežava donošenje zaključaka, to i ne bi trebalo biti iznenađujuće. Znanost je vrlo rijetko jasna koliko bi možda željeli da jest.

Teško je osmisliti etički eksperiment koji bi testirao samo varijablu interesa, u ovom slučaju trudnoću, i kontrolirao sve ostale. Posao istraživača je osmisliti najbolje moguće eksperimente, a odgovornost je pojedinca ili zagovornika da ispita rezultate i odluči kako najbolje odgovoriti na njih. Međutim, svatko tko nehotice roni tijekom trudnoće može se utješiti u anegdotskim dokazima od žena koje su prijavile ponovljeno ronjenje tijekom trudnoće bez komplikacija.

Sigurno nema dovoljno dokaza koji bi jamčili prekid trudnoće. Ukupna slika literature pokazuje da, iako učinak može biti mali, ronjenje tijekom trudnoće povećava rizik za plod, a posljedice mogu biti pogubne za sve koji su uključeni (i majka i dijete). Uvažavajući ove bitne čimbenike, preporučljiva je praksa izbjegavanja ronjenja tijekom trudnoće.

Uzevši u obzir sve navedeno, male su mogućnosti da ćemo u skorije vrijeme, ako i ikada, imati pouzdane dokaze kako ronjenje može utjecati na trudnicu i plod, ali odgovorno preporučujemo užitak ronjenja odgoditi tijekom perioda gravidnosti. Međutim, svi mi ljubitelji podmorja znamo kako bi nam godina dana bez njega vrlo teško “sjela” pa smo pokušali pronaći neke načine na koje se možete povezati s morem i tijekom trudnoće.

Ostanite angažirani bez da se smočite! Ostanite u toku i budite u toku s udrugama i organizacijama koje se bave ronjenjem i oceanom. Slijedite dobrotvorne udruge povezane s morima i oceanima da biste ostali savjesni oko nastojanja u očuvanju oceana. Posjetite lokalno čišćenje plaže ili organizirajte svoje. Pišite blog o zanimljivim događajima povezanim s oceanom koji su vam se dogodili prije trudnoće ili pišite o filmovima koje ste gledali. Uključite se u organizacije i projekte poput “Dive Against Debris”, “Surfers Against Sewage” ili “Project Aware”. Organizirajte ronilačku filmsku večer s partnerom, skinite ronilačke igrice, igrajte ih on-line ili jednostavno razgovarajte i razmišljajte o ronjenju i moru.

Družite se s drugim ljubiteljima oceana. Oni bez prestanka govore o odnosima s vodom, u kojoj god to sferi bili, surfanju, ronjenju, jedrenju, plivanju ili čemu drugomu. Ljudske priče često opisuju slani spoj avanture, adrenalina, istraživanja, inspiracije i ljubavi. Povezivanje s drugim “korisnicima” oceana, bilo osobno ili putem interneta, dijeljenje i učenjem o iskustvima drugih ljudi može Vas natjerati da se poslije trudnoće vratite ronjenju. Društveni mediji fantastično su sredstvo za to, zato se pridružite nekim mrežnim grupama i raspravama i nastavite razgovarati. Imat ćete mnogo toga za ponuditi drugim ženama u istoj situaciji.

Nastavite posjećivati ocean. Ronjenje na dah odnosno s disalicom može biti odlična alternativa ronjenju te je nešto što često zanemarujemo kao ronioci s bocama. Trudnicama ono omogućuje lagano vježbanje i opuštanje u vodenom okruženju. Pametno je savjetovati se s medicinskim stručnjakom jer je svaka trudnoća različita, ali postoje i mnoge aktivnosti na vodi u kojima vjerojatno možete i dalje sudjelovati. Također, posjetite obalu što je više moguće. Ništa zapravo ne pobjeđuje svježi morski zrak i omogućuje Vam da se ponovno povežete s njim kao šetnja obalom. Kao rekreativni ronilac još uvijek možete pohađati suhe tečajeve pa je trudnoća i fantastična prilika da steknete dodatna znanja za koje nikad niste imali vremena pored “pravog” ronjenja.

Pokušajte se, dakle, na neke načine povezati s morem bez da riskirate svoje zdravlje i zdravlje vašeg djeteta tijekom trudnoće. Ronjenju se uvijek možete vratiti poslije poroda, a uistinu postoje fenomenalni načini da s njim “ostanete u kontaktu” i tijekom trudnoće.

+ posts