U hladnu, ali sunčanu subotu 18. prosinca 2021. održan je 24. Think Green – Jarun, tradicionalna eko akcija Ronilačkog kluba Roniti se mora. I ovog puta čistilo se jezero Jarun, a lokacija čišćenja dna jezera bila je kod početka veslačke staze te kod mosta Univerzijade.

Uz RK Roniti se mora partneri projekta bili su National Geographic Hrvatska, C.I.O.S Grupa i Grad Zagreb te ostali sponzori SRC Jarun, Jamnica, Zagrebačke pekare Klara, Mares, Garmin, SCUBAlife i Morski.hr.

Na svečanom otvorenju su sudjelovali gospodin Hrvoje Prćić, glavni urednik National Geographic Hrvatska te izaslanik gradonačelnika grada Zagreba, gospodin Filip Ćurko, zamjenik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Zbog trenutno važećih epidemioloških mjera broj sudionika je bio ograničen pa je brojem nevelika, ali zato vrijedna i hrabra ekipa od 30 – tak ronilaca prkoseći hladnoći zaronila i izvukla iz Jaruna preko 400 kilograma otpada, ponajviše gumenih tepiha, staklene i plastične ambalaže, automobilskih guma i sličnih stvari koje se ne bi trebale nalaziti u jezeru.

U izvlačenju težeg otpada s dna jezera uvelike su pomogli djelatnici SRC Jarun koji su sa svojim radnim vozilima pomogli izvući sav prikupljeni otpad.

Veseli činjenica da s godinama otpada ipak ima manje i da ponavljanje ovakvih i sličnih akcija ipak ima edukativni efekt koji itekako utječe na građane te potiče odgovornije ponašanje i svjesnost da je prevencija primarna mjera u očuvanju okoliša, a tek nakon toga sanacija.