Svi ih vole vidjeti i susresti, no jeste li znali kad je svjetski dan hobotnica?

Svake godine osmoga listopada sjetite se ovih nevjerojatnih stvorenja. One su vrijedne divljenja zbog više razloga. Prije svega, one su jedna od najstarijih vrsta na Zemlji. Doista, unatoč njihovom relativno kratkom životnom vijeku, neki fosili hobotnica stariji su od 300 milijuna godina, što znači da su prethodili čak i dinosaurima. One su također i izuzetno inteligentna bića jer im njihovih 500 milijuna neurona (što u mozgu, što u krakovima) dopušta zaobilaženje instinkta radi lakšeg rješavanja problema te zbog istih razloga izuzetno brzo uče. Osim toga, izuzetno su atraktivne jer ih se može pronaći u svim bojama i veličinama, a također su i majstori bijega. Sukladno njihovom danu, donosimo neke zanimljive činjenice o njima:

 • Divovska pacifička hobotnica (Enteroctopus dofleini) obično naraste do pet metara i ima do 50 kilograma, ali može narasti do čak devet metara i težiti čak 270 kilograma! Toliko je velika da se nekada hrani čak i morskim psima čiju kralježnicu s lakoćom slomi svojim krakovima. Njezina je suprotnost Octopus joubini koja naraste do maksimalnih osam centimetara te ne teži preko 28 grama.
 • Hobotnice imaju tri srca. Dva mala blizu škrga koja obogaćuju krv kisikom i pumpaju je prema velikom srcu koje ju dalje transportira tijelu.
 • Hobotnice imaju plavu krv. Ne, plava krv ne znači da su kraljevskog podrijetla, već samo da ona nije obogaćena željezom nego bakrom, što im omogućuje bolje prenošenje kisika u hladnim okruženjima i okolišima manje bogatim kisikom.
 • Hobotnice umiru mlade. Njihov je životni vijek od jedne do pet godina. Mužjaci umiru odmah poslije parenja, dok ženke ugibaju čim se njihova jajašca izlegnu.
 • Mozak hobotnice je veličine ptičjeg mozga. Iako su iznimno inteligentne, njihov je mozak iznimno mali, no zato one mogu “razmišljati” i živcima koji se nalaze u krakovima što im omogućava i obavljanje više radnji istovremeno.
 • Hobotnice se hrane uglavnom rakovima i školjkama čije tvrde oklope slome ili probuše svojim jakim kljunovima te samo isišu unutrašnjost.
 • Hobotnice su kolekcionari! Iz nekog ih razloga privlače svjetlucavi predmeti koje skupljaju i odnose u svoj “vrt” ili “kolekciju”.
 • Imaju izuzetnu sposobnost regeneracije. Poput guštera ili morske zvijezde, ako ostane bez kraka hobotnici jednostavno naraste novi! Također, poput guštera imaju sposobnost autotomije, odnosno odbacivanja kraka ako su u opasnosti.
 • Mogu se provući kroz iznimno male proreze i otvore. Kako nemaju kosti, kljun je jedini tvrdi dio njihovog tijela. Dakle, ako prolazi kljun, polazi cijela hobotnica!
 • Imaju iznimno jake prianjaljke. Njihovi su kraci opremljeni s dva reda pipaka koju su tako jaki da mogu kidati meso, a kod divovske pacifičke hobotnice podići težinu od čak 16 kilograma.
 • Mogu mijenjati teksturu i boju tijela. Na taj način mogu oponašati nebrojeno mnogo životinja i predmeta poput kamena ili ribe lava.
 • Plavoprstenasta hobotnica jedna je od najsmrtonosnijih životinja na svijetu. Jedna jedinka od svega 20 centimetara u svome tijelu ima dovoljno otrova da ubije 26 ljudi u svega nekoliko minuta, a dovoljan je samo jedan ugriz za smrtonosan ishod. Sam je ugriz bezbolan, a za otrov protuotrova nema pa se bolje od ove hobotnice držati podalje.
 • Postoji dumbo hobotnica o kojoj možete više pročitati na našoj stranici.
 • Ako je hobotnici dosadno, ona će početi jesti vlastite krakove! Ako je u zatočeništvu okružena školjkicama i koraljima, grickat će njih, no ako je oko nje samo pijesak, pozabavit će se vlastitim krakovima.