Temelj kvalitetnog i dugovječnog prijateljstva svakako je međusobno poštovanje i razumijevanje.

No, onima koji se (još) nisu zaljubili u ronjenje i dubine može biti teško razumjeti zašto ronioci neke stvari rade tako kako rade. Što ronioce vuče da svaki slobodni trenutak i ušteđeni novac troše na egzotične ronilačke lokacije? To Vam, nažalost, ne možemo objasniti jer je ronjenje više od hobija, to je stil života koji ispunjava osobu neobjašnjivom srećom. Zbog toga ovaj članak posvećujemo onima koji nisu ronioci, ali imaju barem jednog prijatelja ronioca. Pokušali smo pronaći nekoliko stvari zajedničkih većini ronilaca koje bi većina neronilaca mogla smatrati smiješnima i čudnovatima. Nadamo se da će naša lista pomoći neroniocima u predviđanju i snalaženju s “ronilačkim situacijama”.

Ako je u tijeku “Tjedan morskih pasa”, vrlo vjerojatno možete zaboraviti na druženje s prijateljem koji roni. Većina nas ronilaca obožava morske pse (kao i sva druga morska bića) te će se s njima htjeti “družiti”i ispod i iznad površine. Ako je na programu neki novi film o ovim fascinantnim bićima, gotovo sigurno možete zaboraviti na druženje. No, čak i ako je u pitanju repriza nekog starijeg filma, velike su vjerojatnosti da ćemo ponovo htjeti susresti stare prijatelje.

Ronioci najčešće znaju mnogo više imena i vrsta riba od ljudi koji ne rone. To ne znači da smo pametniji niti sposobniji, već smo se jednostavno našli u drugačijim situacijama. Kad prilikom urona susretnete zanimljivu, a nepoznatu ribu, prirodno se javlja znatiželja. Budući ronioci imaju priliku stalno susretati ribe, logično je da više o njima i znaju. I da, Vaš prijatelj ronilac je uistinu “pronašao Nema”.

Ronioci često putuju na manje poznate lokacije i nije rijetkost da ćete morati proguglati kako biste uopće stekli dojam o čemu se radi. Također, neistražene su lokacije obično mnogo ljepše od onih popularnih pa, ako to još pomnožite s ljepotom koja se može naći samo ispod površine vode, vrlo je vjerojatno kako će na Facebooku fotografije s ronilačkog krstarenja u Tahitiju biti mnogo bolje od onih iz Pariza.

Ako idete na večeru, dobro pripazite koji ćete restoran izabrati, pogotovo ako je riječ o morskim plodovima. Ronilac će vrlo rijetko (gotovo nikada) naručiti morsku hranu bez da provjeri s kuharom kako je ulovljena ili uzgojena. Ako dolazi iz masovnog ulova ili nehumanih uvjeta uzgoja, računajte s time da će ronilac možda čak dobiti iznenadnu želju da napusti restoran. Ako želite ostati u dobrim odnosima s prijateljem roniocem, morat ćete se odreći juhe od peraje morskog psa.

Ako ste u blizini bilo kakve vodene površine i Vaš prijatelj ronilac misteriozno skine svoj sat, znajte da on samo želi provjeriti je li točno pogodio temperaturu vode, a ne izvoditi nikakve hipnoze i slično. Možda ćete se nekada začuditi i načinom komunikacije jer ronioci pod vodom komuniciraju raznim vizualnim znakovima i signalima koji lako pređu u naviku. Ako pak izvode neki čudan ples, znajte da pokušavaju istjerati vodu iz ušiju.

Da, mi ronioci znamo ponekad biti čudni, no čudno nije uvijek loše, zar ne?

+ posts