Eugenie Clark bila je pionirka u proučavanju biologije morskih pasa poznata po istraživanju njihovog ponašanja kojim nas je sve prosvijetlila.

No, pionirka je bila i po tome što je bila jedna od prvih žena koje su postigle veći uspjeh u dominantno muškom dijelu morske biologije. Posmrtno je nazvana “Shark Lady”, a utemeljiteljica je “Mote Marine Laboratory-ja” te je promatrala i istraživala ribe sve dok nije preminula 2015. godine u dobi od 92 godine, a sada će biti prepoznatljiva i po još nečemu. Naime, otkrivena je nova vrsta morskog psa nazvana Squalus clarkae, također poznata kao Genie’s Dogfish, a identificirana je u Meksičkom zaljevu i zapadnom Atlantskom oceanu. Budući da je Eugenie Clark uistinu nevjerojatno važna i impresivna žena, mi u SCUBAlifeu smatramo kako je bilo i vrijeme da se pronađe nova vrsta morskog psa čijim bismo imenom mogli odati počast ovako bitnoj ličnosti. Jedan od vodećih znanstvenika na Institutu za tehnologiju na Floridi te jedan od autora istraživanja ove vrste, Toby Daly-Engel, kaže: “Morski psi koji žive u dubokim vodama su zbog sličnih evolucijskih sila uglavnom sličnog izgleda pa se pri otkrivanju novih vrsta uglavnom oslanjamo na proučavanje genetskog materijala kako bismo otkrili je li vrsta već poznata te, ako nije, koliko je dugo samostalna. Ova je vrsta iznimno bitna za očuvanje morskih pasa koji se trenutno suočavaju s mnoštvom prijetnji, od prekomjernog ribolova do globalne trgovine perajama morskih pasa. Mnogi ribari počinju loviti u sve dubljim vodama o čijim stvorenjima, nažalost, znamo vrlo malo. Prvi korak za uspješno očuvanje tih vrsta koje žive u dubljim vodama, poput Genie’s Dogfisha, je upravo ono očito, svijest o njihovom postojanju!”

Za Daly-Engela otkriće nadilazi znanost. U ranoj dobi privukla ga je Clark i njezine knjige. “Ona je majka svih nas”, rekao je Daly-Engel. “Ona nije bila samo prva biologinja koja je posvetila život proučavanju morskih pasa, nego jedna od prvih uopće koji su proučavali morske pse.” Ova žena, koja je vodila preko 200 istraživačkih ekspedicija, svakako je jedna od onih koji stvarno zaslužuju biti zapamćeni, a nadijevanje imena novoj vrsti morskog psa upravo prema nekome tko je cijeli svoj život posvetio njima svakako je najprikladniji način. Draga naša Eugenie Clark, nadamo se da negdje s osmijehom na licu čitaš naš članak i uživaš u otkriću Squalus clarkaea. Počivaj u miru!

+ posts