Ako se igrate pogađanja i asocijacije vezano uz pojam sluz sljepulje vjerojatno će Vam trebati nekih trilijun pokušaja da je povežete s pojmom vrhunska vojna tehnologija.

No, to je upravo ono što je inspiriralo američku mornaricu! Biokemičar i inženjer Mornaričkog Površinskog Ratnog Središta u Panama Cityju na Floridi uspio je rekreirati sluz koju proizvodi pacifička sljepulja, jeguljasta riba bez kralježnice koja ispušta ljepljivu supstancu radi obrane od neprijatelja. Vjeruju da bi riblja sluz koja pomiješana s vodom stvara jaku elastičnu membranu mogla koristiti mornaričkim brodovima kao dodatni zaštitni sloj.

Sljepulje su inače jeguljaste ribe bez kralježnice koje se hrane strvinama, a kao odgovor na napad predatora ispuštaju sluz iz svojih žlijezda koja začepljuje škrge napadaču te ima mehanička svojstva slična kevlaru. “Sintetička sluz sljepulje mogla bi se koristiti kao balistička zaštita, u vatrogasne svrhe, kao antivegetativni sprej, za zaštitu ronilaca ili pak kao sprej protiv morskih pasa”, kaže biokemičar Josh Kogot u izjavi za mornaricu. To je poprilično dovoljno potencijalnih svrha ove supstance. Za sada nemamo puno detalja o tome do kuda sežu mogućnosti ove revolucionarne sluzi, no zasad se razmatraju glavne svrhe, a to su obrana od projektila i zaštita od obrastanja prilikom koje se organizmi, najčešće kozice, pričvrste za brod te prouzroče multimilijunsku štetu.

+ posts