Drugu godinu za redom Sevničani su ugostili hrvatski ronilački tim te kroz projekt Pogled u plavo promovirali sigurnost u ronjenju, ronilačku opremu i općenito ronjenje kao aktivnost.

Tijekom dva dana, u organizaciji Promocije ronjenja i PGD Sevnica, a uz veliku podršku Općine Sevnica, građani su imali jedinstvenu priliku u sklopu projekta Pogled u plavo okušati se u ronjenju te potpuno besplatno zaroniti s punom ronilačkom opremom i uživati u čarima i ljepotama ronjenja. “Pogled u plavo pozitivan je događaj za Sevničane, a posebno mu se raduju djeca i mladi. Prošle godine ovaj događaj u Sevnici je imao nevjerojatan odaziv, a i ove godine djeca vrlo rado dolaze na ronjenje radi sigurnih uvjeta ronjenja u bazenu i stjecanja osnovnih znanja i iskustva u ronjenju koje ima veliku važnost kada odlaze na more. U današnje vrijeme granice padaju, ljudi migriraju i traže nova iskustva pa tako i u ronjenju, a ova manifestacija predstavlja povezivanje među ljudima, susjedima i ovo je pozitivno iskustvo u kojem se žele okušati mnogi Sevničani koji vrlo rado odlaze u Hrvatsku na ljetovanje”, istaknuo je Srečko Ocvirk, župan Općine Sevnica u Sloveniji.

Za sigurnost svih ronilaca početnika brinuli su se instruktori ronjenja Nemo-Adria Rescue Teama, članovi volonteri Specijalističke ronilačke postrojbe za spašavanje iz vode pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba te domaćini, instruktori ronjenja ronilačkog tima PGD Sevnica. Suradnja Nemo-Adrie i vatrogasne enote PGD Sevnica počela je prije osam godina edukacijom vatrogasaca u vatrogasce ronioce te rezultirala još jednim spasilačkim timom za sve uvjete ronjenja.

“U bazenu djeca i mladi imaju mogućnost zaroniti, a mi ih educiramo o sigurnosti ronjenja jer mnogi od njih nisu imali mogućnost roniti s ronilačkom opremom. Posjetitelji su izuzetno motivirani, dok djeca jako dobro svladavaju tehnike ronjenja te se nadamo da će se netko od njih i u budućnosti baviti ronjenjem i pristupiti našem ronilačkom timu PGD Sevnica. Idući vikend se provodi Dječja ronilačka eko-patrola u Savudriji gdje će se uključiti i djeca iz Sevnice. Mi imamo koncesiju za spašavanje iz vode za Općinu Sevnica, a kroz Pogled u plavo imali smo priliku promovirati naš rad, usluge i aktivnosti kako bi dobili i nove članove ronilačkog tima”, rekao je Gašper Janežič, instruktor ronjenja ronilačkog tima PGD Sevnica.

Idealni uvjeti za ronjenje u bazenu ohrabrili su mnoge da se odluče na prvi zaron, a kako bi izgubili strah od nepoznatog, posjetitelji su imali priliku prvo se upoznati s ronilačkom opremom te nakon kraće poduke o pravilima ronjenja i zaroniti u bazen i obići podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića i tako upoznati i ronilačke lokacije u Hrvatskoj.

Bazen u Sevnici bio je prvi pogled u podvodni svijet i ljepote hrvatskog podmorja koje će mnogi tek poželjeti otkriti, a suradnja hrvatskih i slovenskih ronilaca se nastavlja u sklopu III. Međunarodne dječje eko patrole koja će se povoditi u Savudriji 2. i 3. lipnja u dječjem odmaralištu u kampu Veli Jože gdje će djeca iz Hrvatske i Slovenije čistiti hrvatsko podmorje.

Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu. Nesebičnu pomoć u realizaciji besplatnih probnih ronjenja i podršku projektu dali su: Remax bazeni, Mares, PSS (Asocijacija u ronjenju), Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), NEMO-ADRIA, Termostroj – Lučko dok je za fotografije zaslužan Marjan Prpić. Manifestacija se odvijala pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Sva gostovanja Pogleda u plavo mogu se pratiti na službenim stranicama projekta Pogled u plavo, agencije Promocija ronjenja te stranicama medijskih pokrovitelja projekta Narodnog radija, SCUBAlife magazina, ronilačkog portala Gorgonija.com te portala Morski.hr.