Jeste li ikada željeli sami s prijateljem, bez instruktora i voditelja ronjenja otići u pustolovinu? Ako je odgovor da, morate imati na umu da kod ronjenja s obale ipak postoji mnogo više od oblačenja, ulaska u vodu i zarona. Iako su “samostalni” uroni s obale vrlo uzbudljivi, ipak zahtijevaju dozu pripreme.

Jedan od razloga zašto su uroni s obale toliko atraktivni jest sloboda koju ćete imati Vi i Vaš partner dok planirate i uživate u svojim uronima. Slobodni ste odabrati posebna mjesta koja ćete istražiti, bilo da se radi o slatkovodnom kamenolomu, unutarnjem jezeru ili morskom nalazištu s pristupom obali. Vrijeme ronjenja potpuno ovisi o Vama, Vašem partneru i majci prirodi jer ćete uvijek željeti planirati uron kada su uvjeti na obali najpovoljniji. Možete odrediti vrijeme i mjesto ronjenja, kao i duljinu i dubinu ronjenja. A oni koji se bore s morskom bolešću reći će Vam da više vole ronjenje na obali, nego sjedenje na čamcu. I još jedna prednost obalnog ronjenja je ta što je to isplativ i jeftin način da se prepustite svojoj strasti prema ronjenju.

Kao neovisni ronioci Vi i Vaš ronilački partner ili partneri ste odgovorni za mapiranje Vaših planova za ronjenje. Da biste izbjegli veće probleme, započnite s pravljenjem planova uoči prvog urona. Raspravite o mogućim mjestima ronjenja na kojima je ronjenje na obali dopušteno i lako dostupno. Ispišite popis potrebne opreme, imajući u vidu cilj ronjenja. Uključite i predmete potrebne za postavljanje baznog kampa. Iako ćete samostalno roniti, isplati se konzultirati stručnjake u ronilačkom centru koji je najbliži Vašem mjestu za ronjenje. To ima smisla, ne samo zato što je vjerojatno tamo gdje ćete puniti boce i kupovati ili unajmiti opremu, poput dodatnih utega za ronjenje ili plutače/zastave “diver below”, već su oni također izvor za lokalne stručnosti na Vašoj planiranoj lokaciji ronjenja. Šanse su najveće da oni dobro poznaju lokalne atrakcije i čak mogu imati karte i ili grafikone, zajedno sa savjetima o najboljim mjestima za parkiranje, ulaznim i izlaznim područjima i još mnogo toga. Ako Vam je prvi put da istražujete novo ronilačko mjesto, vjerojatno će se njihovo iskustvo pokazati neprocjenjivim. Raspitajte se o trenutnim vremenskim obrascima i varijacijama plima. Provjerite preporučene web stranice, knjige ili aplikacije za dodatne informacije. Odabir mjesta ovisit će i o Vašim ciljevima, poput istraživanja mjesta brodoloma ili posjeta nekim drugim podvodnim atrakcijama.

Jednom kada ste došli na mjesto, razgledavanje područja zajedno s drugim roniocima je odličan način za dobivanje informacija o tom području. Pitajte lokalce o lakoći ili poteškoćama urona i izrona. Ima li podvodni teren skliske ili oštre stijene? Ako ulazite uz obalu jezera, je li dno blatno ili stjenovito? Kakva je vidljivost? Postoje li potencijalne opasnosti kojih biste trebali biti svjesni? Dođite na mjesto dovoljno rano da promotrite područje prije opremanja i urona. Promatrajte brodski promet, veslače u kajaku ili jet-skije u okolici, posebno u jezerima. Morske aktivnosti poput parasailinga, surfanja na dasci i veslanja na dasci uobičajene su blizu obale. Pazite na potencijalne izazove okoline poput morskih struja. Ako uočite da područje predstavlja previše izazova, najbolje je preseliti se na drugo mjesto.

Sada kad ste napravili domaću zadaću i pronašli najbolje mjesto za Vas i Vašeg partnera, vrijeme je da postavite bazni kamp. Izbjegavajte područja s gustim prometom i budite pažljivi prema drugima u blizini kad odabirete željeno mjesto. Sve, od vašeg automobila do velike čistine na terenu će poslužiti. Automobili funkcioniraju dobro ako je parkirno mjesto dovoljno blizu mjestu ronjenja. Možete se spremiti u vozilu, pohraniti osobne predmete i zaključati automobil prije nego što se preselite na mjesto urona. Ključeve stavite u siguran džep u odijelu u suhoj vrećici prije nego što započnete ronjenje. Čistina na terenu posebno je korisna ako imate prijatelja koji ne roni i koji može boraviti u baznom kampu dok ronite. Kada širite ceradu po zemlji, pripazite da je sigurno postavite iznad vodostaja. Postavite ronilačku opremu oko rubova cerade, što omogućuje brzo spremanje za uron bez nanošenja prljavštine na ceradu. Osigurajte kutove postavljanjem dodatnih utega ili drugih predmeta na svaki kut. Opskrbite bazni kamp svim onim što Vam može trebati. Osigurajte obilje grickalica i tekućine, posebno vode, za uživanje tijekom površinskih intervala. Ostale važne stavke uključuju komplet prve pomoći, ekološki sigurnu kremu za sunčanje, informacije o hitnim slučajevima, potpuno napunjeni mobiteli i DAN članske brojeve za svakog ronioca. Također, sjetite se dodatnih dijelove za održavanje opreme ili podvodnih kamera.

Nakon što je odabrano mjesto ronjenja i postavljen bazni kamp, odlučite o najboljim ulaznim i izlaznim točkama. Također odredite alternativnu izlaznu točku u slučaju da se tijekom ronjenja promijene uvjeti događanja. Prilikom opremanja na obali obucite sve, osim maske, disalice i peraje. Pomozite jedni drugima opremiti se, a zatim izvršite provjeru s partnerom prije nego što uđete u vodu, potvrdivši da je Vaš spremnik sa zrakom otvoren do kraja i da je sva oprema u ispravnom stanju te da imate važnu opremu kao što su kompas i ronilačka bova. Ako uvjeti dopuštaju, uđite u vodu do prsa prije nego što obujete peraje. Započnite s oblačenjem maske i regulatora ili disalice, a zatim napušite svoj kompenzator plovnosti. Ako namjeravate površinski otplivati do mjesta ronjenja, provjerite imate li dovoljno zraka za udobnost na površini u vašem kompenzatoru plovnosti. Možda biste se u tom slučaju također željeli služiti disalicom, a ne regulatorom kako biste uštedjeli zrak iz boce. Zapamtite ulaznu točku uz pomoć kompasa, no također koristite prirodnu navigaciju poput usmjerenja uz zid ili druge prirodne orijentire. Uvijek promatrajte razinu zraka u boci i ne zaboravite planirati zaron tako da Vam ostane dosta zraka za povratak u izlazno područje. Mnogi ronioci planiraju ronjenje “trećinama” koristeći trećinu boce za odlazni zaron, trećinu za povratak, a preostalu trećinu za slučaj nužde.

Ronjenje s obale najbolje je kada je puhanje vjetra blago. Grubi vjetar s velikim valovima može biti opasan i treba ga izbjegavati. Ako se ova situacija dogodi, razmislite o drugim mogućnostima poput upotrebe pristaništa ili stepenica za ulazak i izlazak. Naučiti izvoditi “samostalno” ronjenje s obale može biti uzbudljiv dodatak Vašim ronilačkim avanturama. Sjetite se samo napraviti domaću zadaću prije ronjenja, vježbati potrebne sigurnosne postupke i uživati u slobodi i zabavi koje ronjenje s obale koje nudi.

Mnoga ronilačka mjesta u unutrašnjosti, poput jezera i kamenoloma, u privatnom su vlasništvu. Obalna područja otvorena su za javnost, ali mogu biti smještena u područjima s kućama ili tvrtkama u privatnom vlasništvu ili su u blizini državnih ili nacionalnih parkova. Pri planiranju zarona s obale važno je saznati kako zakonski pristupiti i poštovati propise.

Prilikom ronjenja na privatnom mjestu ili u posjetu državnom ili nacionalnom parku, možda će biti potrebna ulazna pristojba, a možda ćete trebati predočiti i ronilački brevet, ronilačko osiguranje (DAN ili drugo), a možda ćete morati potpisati i izjavu o snošenju odgovornosti i suglasnost o poštivanju pravila poslovanja vlasnika. Kada koristite javni pristup morskim mjestima, budite pažljivi prema vlasnicima privatnih kuća. To uključuje izbjegavanje parkiranja na privatnim parkiralištima, svođenje buke na minimumu i diskretnost prilikom oblačenja mokrih odijela.