Povodom obilježavanja Dana Grada Popovače u sklopu programa “Ljeto u Popovači” kao i prethodnih godina manifestacija “Sunčana strana Grada” započela je postavljanjem velikog bazena u centru Popovače, a tijekom proteklog vikenda ronjenje je postalo dostupno svim građanima i posjetiteljima grada Popovače.

Djeca, ali i odrasli građani i posjetitelji imali su jedinstvenu priliku okušati se u ronjenju potpuno besplatno s punom ronilačkom opremom uz sigurnost i stručni nadzor ronilaca Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske.

Projekt Pogled u plavo koji promovira Hrvatsku kao ronilačku i turističku destinaciju, ljepote hrvatskog podmorja i općenito ronjenje kao aktivnost gostovao je u Popovači u organizaciji Grada Popovače, Turističke zajednice Grada Popovače i Plave Promocije na oduševljenje brojnih građana i posjetitelja.

“Izuzetno nas raduje interes i odaziv naših građana, a posebno što se i djeca imaju priliku okušati se u ovoj prekrasnoj aktivnosti ronjenja. Već duži niz godina pokušavamo kroz različite programe  pružiti našim građanima da provedbu što kvalitetnije, ljepše i aktivnije ljeto u gradu, a Pogled u plavo je sjajna prilika za ostvariti prvo iskustvo u ronjenju uz maksimalnu sigurnost u kontroliranim uvjetima. Pogled u plavo je manifestacija koja privlači sve zaljubljenike u ronjenje i smatram da smo u tome uspjeli, obzirom na odaziv građana.”, rekao je Josip Mišković, gradonačelnik grada Popovače.

Nakon kraće edukacije posjetitelji su zaronom u bazen imali priliku uživati u ljepotama podmorja kroz podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića koja se nalazi na unutarnjim stranicama bazena i pridonosi stvarnom doživljaju dubine.

Cilj projekta je, osim promocije ronjenja, poticanje većeg broja osoba na bavljenje sportom i vodenim aktivnostima te uključivanje mladih u promotivne, edukativne i ekološke programe, a grad Popovača i TZ Grada Popovače već petu godinu za redom dodatno su obogatili ljetni program za svoje sugrađane kroz besplatna probna ronjenja.

“Osim probnog ronjenja s kojim započinjemo manifestaciju ‘Sunčana strana Grada’ za naše građane pripremili smo bogat program događanja, a na ovogodišnjem rasporedu su, kao i prethodnih godina, različite igre za djecu, kreativne i sportske radionice svakog utorka i četvrtka koje organiziramo u suradnji sa slikarima, vatrogascima, rukometašima i nogometašima, zatim plesne radionice, dječje priče u suradnji s gradskom knjižnicom, brojne predstave, zatim kino na otvorenome za djecu i odrasle te zabavni sadržaji, a sredimo srpnja održat će se i još jedan koncert u srednjovjekovnoj utvrdi Jelengrad. Manifestaciju ‘Sunčana strana Grada’ zaključujemo završenom svečanosti na Trgu II 31. kolovoza”, rekla je Ksenija Tomac Špoljarić, voditeljica Turističke zajednice Grada Popovače.

Projekt Pogled u plavo održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta uz podršku ronilaca Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic i DVD Trnje, tvrtke Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), a medijski pokrovitelji projekta su Narodni, Morski.hr, SCUBAlife magazin i Gorgonija.com

Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu, a za fotografije projekta Pogled u plavo zaslužan je Marjan Prpić Luka.

Logističku i edukativnu potporu projektu pružili su članovi ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske koji su nakon edukativnih radionica o sigurnosti u ronjenju i ronilačkoj opremi namijenjenih svim posjetiteljima ujedno provodili i vježbe ronjenja u smanjenoj vidljivosti jezera u Velikoj Ludini.

Cilj vježbe bio je uigravanje ronilačkog para i podvodnog drona, a vježbu su prošli timovi DIP CZ RH, Zagreb – centar i Zagreb – jug.

+ posts