Kroz projekt Pogled u plavo prošlog se vikenda više od 350 Dugoselčana okušalo u probnom ronjenju.

Tijekom dva dana (9. i 10. rujna 2017.), u sklopu Dugoselskih jeseni, a povodom dana sporta u Dugom Selu besplatno je zaronilo preko 350 osoba, a probna ronjenja otvorio je poznati hrvatski sportski promotor, Mario Valentić koji je pozvao sve prisutne na ronjenje i ugodno druženje.

Osim ronjenja, tijekom ovog nezaboravnog sportskog vikenda članice Zajednice športskih udruga Grada Dugog Sela predstavile su putem fotografija, vještina, rekvizita te priznanja i ostale zanimljive sportske aktivnosti. “Dugo Selo je grad sporta, a treći smo u županiji kao grad koji izdvaja za sport i treći u državi po natalitetu. Naše sportske udruge te klubovi su u vrhu Hrvatske, tu je i stolni tenis, rukomet, nogomet, taekwondo. Ovo je dan sporta, dan mladih. Ono što je najvažnije je širenje i promocija sporta. Cilj nam je da se i u Dugom Selu osnuje ronilački klub. Pogled u budućnost je pogled i u sport. Želja nam je da ova manifestacija preraste u regionalni sajam sporta i na taj način možemo promovirati, ne samo Grad Dugo Selo i Županiju, već i sportski turizam u Hrvatskoj. Budući da imamo puno mladih sportaša jako je veliki odaziv. Svi građani Dugog Sela i okolice imaju priliku zaroniti i naučiti nešto o ronjenju”, rekao je gradonačelnik Dugog Sela, Nenad Panian.

U montažnom bazenu projekta Pogled u plavo svi posjetitelji manifestacije dobili su priliku upoznati se s ronilačkom opremom te uz kratku poduku zaroniti s punom ronilačkom opremom uz stručni nadzor instruktora ronjenja ronilačkog kluba AdriatiCro Zagreb i instruktora ronjenja Nemo-Adria Rescue Teama koji su članovi Specijalističke ronilačke postrojbe za spašavanje iz vode pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

“Ovo je bilo fenomenalno iskustvo, imao sam osjećaj kao da sam astronaut. Lebdimo pod vodom i mislim da bi to svi trebali probati. Ovo je bazen, a zamislite u nekom predivnom moru da lebdite i doživite bogatstvo flore i faune”, oduševljeno je izjavio Vladimir Šola, bivši hrvatski rukometni reprezentativac i član stožera hrvatske rukometne reprezentacije. Bogatstvo i ljepote hrvatskog podmorja dočarala je i podvodna izložba fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa, Marjana Radovića. Osmogodišnja Klara kojoj je ovo bio prvi susret s ronjenjem, izjavila je: “Ronjenje je super, prvi put u životu dišem u vodi. Nije me bilo strah jer je bio jedan ronilac sa mnom. Htjela bih još roniti.” Ravnatelj Sportskog centra Dugog Sela, Miroslav Škrlec, zadovoljan je velikim odazivom građana te naglasio kako uz klizalište i ronjenje žele građanima ponuditi širu paletu aktivnosti.

Voditeljica projekta Pogled u plavo, Andreja Vedrina naglasila je kako je kroz 43 nastupa projekta do sada besplatno zaronilo preko 12 000 osoba te da je cilj Pogleda u plavo promovirati ronjenje kroz gradove na inovativan način samim ronjenjem posjetitelja. Projekt Pogled u plavo provodi se u najvećem europskom montažnom bazenu promjera 10 metara u kojem su oborena dva Guinnessova rekorda u ronjenju na dah. Ujedno se zahvalila sponzorima projekta koji nesebično pomažu u realizaciji besplatnih probnih ronjenja: Mares, Termostroj – Lučko za grijanje vode u bazenu, Remax – bazeni Slovenija, NEMO-ADRIA, ZAMP za ugodno ronjenje uz glazbu, Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.).

Manifestacija Pogled u plavo odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske i u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, a sva gostovanja Pogleda u plavo možete pratiti na službenim stranicama projekta te na stranicama medijskih pokrovitelja Narodnog radija i SCUBAlife magazina.

+ posts