Jedna od karakteristika nurse sharkova je smeđa boja koja im je prisutna po cijelom tijelu.

Međutim, rekreativni ronioci u Utili u Hondurasu ove su godine naišli na jedinstven primjerak nurse morskog psa. Radi se o jedinki s rijetkim stanjem koje u potpunosti mijenja tipični uzorak pigmentacije na koži.

Jedinstvena boja učinila je ovog morskog psa lako prepoznatljivom jedinkom, a ronioci su ga vidjeli na dva različita ronjenja na dvije različite lokacije.

Inače, radi se o piebaldizmu, a to je dio većeg skupa poremećaja koji se nazivaju hipomelanoze (nedostatak pigmentacije). Hipomelanoze uključuju još i albinizam (potpuni gubitak pigmentacije na koži i šarenici) i leucizam (potpuni ili djelomični gubitak tjelesnog pigmenta i plavu boju šarenice i tijela). Hipomelanoze su nevjerojatno rijetki nedostatci u životinjskom carstvu, osobito kod morskih pasa i raža. Ako se životinja oslanja na kamuflažu kako bi lovila ili izbjegla grabežljivce, neobična stanja kože utječu na njezinu sposobnost da to učini uspješno smanjujući tako njezine šanse za preživljavanje. Ova jedinka bila je prosječne veličine za svoju vrstu pa zbog toga možemo pretpostaviti da je uspjela loviti i izbjegavati grabežljivce jer je doživjela zrelost.

Unatoč tome, ovo rijetko opažanje zahtijeva više istraživanja o mogućim posljedicama hipomelanoze na preživljavanje morskih pasa i raža jer je ovo tek drugi put u povijesti da je znanstveno dokumentirana ova vrsta s poremećajem pigmentacije.

+ posts