Poznati francuski podvodni arheolog Franck Goddio i njegov tim otkrili su drevne hramove posvećene vrhovnom egipatskom bogu Amonu Ra i grčkoj božici ljubavi Afroditi u blizini egipatske obale Sredozemnog mora.

Podvodni arheolozi istraživali su mjesto potopljene luke Thonis-Heracleion od njenog otkrića 2000. godine, a sad su pronašli još dva hrama nešto južnije od grada. Grad koji danas leži oko četiri milje od obale u zaljevu Aboukir smatran je najvećom lukom sjevernog Egipta prije nego što je Aleksandar Veliki osnovao Aleksandriju 331. prije Krista.

Drevni hramovi pronađeni su u tajanstvenom podvodnom gradu, a pronađeni ostaci uključuju zlatne i srebrne drangulije koje su se vjerojatno koristile u ritualnim ceremonijama za blagoslov faraona. Pronađen je i grčki hram Afrodite i starogrčko oružje, a najnovija podvodna iskapanja otkrila su i potopljeni Amonov hram. Pronašli su i isklesanu zavjetnu ruku – žrtvu napravljenu u nadi da će bogovi izliječiti dio tijela koji predstavlja, a također i oružje za koje se tvrdi da je pripadalo grčkim plaćenicima.

+ posts