Ronioci u potrazi za odbačenim ribarskim mrežama u Baltičkom moru nedavno su pronašli mnogo više. Naime, pronašli su njemački stroj Enigmu koji su nacisti u Drugom svjetskom ratu koristili za slanje i primanje kodiranih poruka.

Njemački ronilački tim koji je radio u zaljevu Gelting pronašavši ovaj uređaj isprva je zaključio kako se radi o starom stroju za pisanje. No, podvodni arheolog doktor Florian Huber odmah je prepoznao vrijedan povijesni objekt. Izjavio je kako je u proteklih 20 godina sudjelovao u mnogim uzbudljivim i čudnim otkrićima na morskom dnu, ali nikada nije ni sanjao da će pronaći legendarnu Enigmu. Doktor Huber inače vodi podvodne znanstveno-istraživačke misije za njemačku tvrtku Submaris.

Enigma je bila legendarni uređaj za šifriranje iz Drugog svjetskog rata, a britanski kriptografi presreli su i dešifrirali nacističke poruke poslane pomoću strojeva Enigma pa su saveznici, koristeći upravo te informacije, stekli prednost u ratu na Atlantiku.

Ovaj specifični stroj vjerojatno je dospio na morsko dno pred kraj rata. Naime, u svibnju 1945. njemačke oružane snage namjerno su potopile 50 podmornica u zaljevu Gelting kako bi spriječile njihov pad u savezničke ruke. Doktor Huber vjeruje da je tako ova Enigma dospjela na morsko dno, ali povjesničar Jann Witt iz tvrdi da se ovaj model Enigme uglavnom koristio na njemačkim ratnim brodovima, a ne podmornicama. U svakom slučaju, radi se o iznimnom otkriću, a restauracija stroja trajat će oko godinu dana nakon čega će Enigma biti donirana arheološkom muzeju Schleswig.

+ posts