Čim počnete roniti primijetit ćete da je u većini ronilačkih centara u svijetu uobičajeno sporazumijevanje na Engleskom i da ga gotovo svi voditelji i instruktori ronjenja govore (manje ili više dobro).

Sljedeće što ćete uočiti je da ronioci koriste mnoštvo skraćenica za razne dijelove ronilačke opreme ili druge ronilačke pojmove i neke ćete odmah prepoznati, a neke baš i ne. Kad razmislite, shvatit ćete da je i sama riječ “SCUBA” akronim koji znači autonomni podvodni aparat za disanje (Self Contained Underwater Breathing Apparatus). Takvih je akronima mnoštvo i poneki se razlikuju ovisno o regiji u kojoj se nalazite, ali generalno je važno da ih razumijete i zato vam SCUBAlife donosi objašnjenja za one najčešće i najvažnije.

BCD (Buoyancy Compensating Device)

BCD je jedan od prvih akronima za koje većina ronilaca misli da ih zna kad nauče roniti. Ipak, neke ćete ronioce stvarno iznervirati kad kažete krivu stvar, a mnogi to usvoje krivo.

Netočno je kompenzator plovnosti nazivati uređajem za kontrolu plovnosti (Buoyancy Control Device) jer to nije uređaj za kontrolu plovnosti, to je uređaj za kompenzaciju plovnosti ili kompenzator plovnosti.

SMB (Surface Marker Buoy) i DSMB (Delayed Surface Marker Buoy)

SMB je plutača za označavanje ronioca pod vodom na površini. To su obično jarko crvene plutače na napuhavanje koje vežete za uže i zatim ih vučete okolo tijekom ronjenja od početka do kraja kako biste označili svoju lokaciju i dali čamcima u tom području do znanja da ste dolje.

Pokušajte ih ne zamijeniti s DSMB-om (Delayed Surface Marker Buoy) jer su to plutače s odgođenim označavanjem na površini.

DSMB je plutača koju nosite ispuhanu sa sobom tijekom ronjenja (u džepu ili pričvršćenu na D-prsten), a na kraju ronjenja ju napušete i pričvrstite na kalem te ona izleti na površinu dajući svima do znanja da ste ispod.

EANx ili EAN (Enriched Air Nitrox)

EANx ili EAN je mješavina za disanje – zrak obogaćen kisikom popularno zvani nitroks.

LPI (Low Pressure Inflator), LP (Low Pressure) i HP (High Pressure)

Niskotlačni inflator ustvari je inflator na kompenzatoru plovnosti, ponekad to može biti i naziv za crijevo za napuhavanje i ventil na koje je spojeno na suhom odijelu.

Inflator je spojen crijevom s regulatorom (prvim stupnjem), a to crijevo spaja se na niskotlačni izlaz na prvom stupnju regulatora.

LP (Low Pressure) je oznaka za niskotlačni izlaz na prvom stupnju regulatora (ponekad se koristi oznaka IP (Intermediate Pressure)). HP (High Pressure) je visokotlačni izlaz na prvom stupnju regulatora (na njega se spaja manometar, konzola ili bežični transmiter).

DIN (Deutsche Institut für Normung) i INT (International)

DIN je kratica za Deutsche Institut für Normung. To znači Njemački institut za standardizaciju (Njemačka ima institut za standardizaciju svega). DIN i INT su roniocima nazivi za vrstu prvog stupnja regulatora u ovisnosti o tome kako se spaja na ventil ronilačke boce.

DIN ventili su predviđeni za viši tlak od INT ventila što ih čini prikladnijim za tehničko/dubinsko ronjenje pri kojem se ronilačke boce pune na tlak veći od 200 bara. INT je kratica za ‘International’ i to je danas češći tip ventila koji ćete susresti u rekreativnom ronjenju.

Gotovo svi proizvođači ronilačkih boca nude oba sustava ventila za boce, a DIN/INT adapteri za regulator lako su dostupni u svakom ronilačkom centru i prebacivanje je jednostavno.

SPG (Submersible Pressure Gauge)

Ovdje se zapravo radi o ronilačkom manometru ili ronilačkoj konzoli s manometrom, a mnogi ronioci se iznenade kad saznaju da su prije samo 40-ak godina ronioci ronili bez manometra ne znajući uopće koliko još plina za disanje imaju u ronilačkoj boci tijekom zarona.

Naravno, manometar kao uređaj bio je u upotrebi davno prije, ali ne i onaj koji se može koristiti pod vodom na ronilačkoj boci pa je taj novitet tada značio veliki iskorak u sigurnosti ronjenja.

NDL (No Decompression Limit)

NDL je vaša granica za ronjenje bez ulaska u dekompresijski režim. To zapravo znači koliko još dugo možete ostati na danoj dubini i zatim se vratiti na površinu bez potrebe za dekompresijskim zaustavljanjem. To ne znači bez sigurnosnog zastanka na kraju svakog ronjenja (tri minute na dubini od pet metara), taj zastanak zove se “sigurnosni” i njega treba odraditi uvijek.

RNT (Residual Nitrogen Time)

Kad završite ronjenje i vratite se na kopno još uvijek imate nešto dušika u tijelu koji ste apsorbirali (otopio se u krvi i međustaničnoj tekućini). Preostalo vrijeme dušika je teoretsko vrijeme koje izračunate prema ronilačkim tablicama i dodate vremenu sljedećeg ronjenja (za vaš sljedeći zaron). Naravno, vaše ronilačko računalo to preračunava umjesto vas i uzima u obzir za sljedeći zaron, ako ronite s istim ronilačkim kompjuterom prvi i drugi zaron (i eventualne ostale zarone u nizu).

AAS (Alternative Air Source)

Alternativni izvor zraka je rezervni drugi stupanj regulatora koji često zovemo i oktopus.

CCR (Closed-Circuit Rebreather)

Ako ronilac ispušta mjehuriće plina sa svakim izdisajem, onda je to ronilački aparat otvorenog kruga disanja, a uređaj koji može reciklirati izdahnuti plin koji udišemo čišćenjem ugljičnog dioksida i dopunjavanjem kisika u zatvorenoj petlji zove se rebreather ili CCR.

BOV (Bail-Out Valve)

Sigurnosni ventil (obično u obliku poluge ili prekidača) na usniku za prebacivanje između zatvorenog i otvorenog kruga disanja na drugom stupnju regulatora.

Ugrađen je u nastavak za usta tako da ne morate uklanjati nastavak za usta da biste se prebacili s rebreathera na drugi stupanj disanja otvorenog kruga.

DPV (Diver Propulsion Vehicle)

Podvodni skuter za ronioce u zadnje vrijeme sve je češći i u rekreativnom ronjenju.

Najkorisniji je kad trebate roneći prijeći veće udaljenosti (ako se radi o većoj olupini ili većem grebenu, špilji…), a odličan je i ako ronite u jakim morskim strujama.

PP (Partial Pressure)

Parcijalni tlak je termin koji često susrećemo u ronjenju, pogotovo u ronjenju s plinskim mješavinama (nitrox, trimix, heliox…). Ako sastav plina koji udišete podijelite na dijelove (udjele u ukupnoj mješavini) i pomnožite s tlakom okoline, utvrdit ćete na kojim dubinama je udisanje mješavine plina sigurno ili opasno. Recimo, ako je parcijalni tlak kisika previsok, postaje opasno. To je nešto što morate savladati na tečaju za ronjenje s plinskim mješavinama.

RMV (Respiratory Minute Volume)

RMV je vaš respiratorni minutni volumen i mjeri se u litrama po minuti. Ako znate koliko litara plina u minuti udišete na površini i količinu plina u ronilačkoj boci, možete izračunati koliko dugo možete disati iz te boce na određenoj dubini.

FFM (Full Face Mask)

FFM je ronilačka maska za cijelo lice (ili maska za snorkeling koja prekriva cijelo lice).

Umjesto klasične ronilačke maske možete koristiti masku koja vam pokriva cijelo lice omogućujući vam da govorite, dišete kroz nos i zaštitite lice od hladne vode.

GF (Gradient Factor)

Kad se malo više posvetite ronjenju možete razmisliti o prilagođavanju nekih od postavki algoritma u svom ronilačkom računalu. Možete podešavati konzervativnost izračuna dekompresije, a to određuje koliko su dugi vaši dekompresijski zastanci i na kojoj dubini počinju.

OPV (Over Pressure Valve ili Over Pressure Relief Valve)

Prekotlačni ventil postoji na svakom kompenzatoru plovnosti i na ronilačkim plutačama (SMB i DSMB).

Radi se o ventilu koji će pustiti višak plina iz kompenzatora ili plutače te tako spriječiti da zbog prevelikog tlaka puknu.

WOB (Work Of Breathing)

Rad disanja – ovo ćete vjerojatno pronaći u priručniku regulatora ili opisu na internetu. Radi se o veličini koja opisuje koliko jako morate usisati ili puhati da biste otvorili ventil na drugom stupnju. U idealnom slučaju želite najmanji mogući rad disanja kako biste što prirodnije disali dok ronite.

AI (Air Integrated)

U svijetu ronjenja to znači da vaše ronilačko računalo ima bežični transmiter koji je uvrnut u HP izlaz prvog stupnja regulatora i javlja ronilačkom kompjuteru koliki je tlak u ronilačkoj boci.

Tako je omogućeno preciznije preračunati preostalo vrijeme ronjenja na temelju vaše brzine disanja, dubine i tlaka plina u boci.

RGBM (Reduced Gradient Bubble Model)

Ovo je jedan od algoritama koje neka ronilačka računala koriste za određivanje količine dušika u vašim tkivima i još nekih parametara. Postoji nekoliko algoritama, ali RGBM je jedan od najpoznatijih.

Naravno, postoji još mnogo ronilačkih akronima (pogotovo kad vaše ronjenje postane tehnički zahtjevnije), ali ovi bi vam trebali biti dovoljni da bez problema možete komunicirati.