Iako je ronjenje sinonim za mir i tišinu, većina ronilaca povremeno uživa u dobroj glazbi.

Kako je ljeto u punom jeku, ljubav prema glazbi i ronjenju sve više se spaja i izlazi na vidjelo. Bilo da je slušate u autu putem na more, na plaži prilikom slaganja opreme ili na brodu s cijelom ronilačkom ekipom, svakako je bitno da je ta glazba pogodna za sve slušatelje. Upravo zbog toga smo odlučiti izdvojiti nekoliko pjesama za koje smatramo da će biti pravi ljetni hitovi među ronilačkim ekipama i koje biste svakako trebali dodati svojim ljetnim ronilačkim playlistama. Nismo se odlučili isključivo za jedan žanr ili vrijeme nastanka, tako da bi se uistinu trebalo naći ponešto za svakoga.

Ako volite pomalo reggae glazbu iz davnih dana poslušajte “Pressure Drop” (Pad tlaka) Toots and the Maytals-a iz davne 1969. godine.  

https://www.youtube.com/watch?v=6rb13ksYO0s&feature=youtu.be

Iste su godine legendarni Beatlesi poželjeli biti u sjeni hobotničina vrta i tu nam svoju želju opisali u pjesmi “Octopus’s Garden”. Nas je ova lagana rok balada potpuno očarala i preporučujemo slušanje na svakoj palubi poslije urona!

Na putu do mora pak preporučujemo još jednu popularnu pjesmu The Beatlesa iz iste godine, “Yellow Submarine”, odnosno žuta podmornica.

Za ljubitelje egzotike i pop-roka “Kokomo” iz 1988. od The Beach Boysa odvest će vas na obilazak otoka Karipskog mora i do Bermuda svojim divnim melodijama.

Iste godine su do Kariba otišli i Pixies-i nošeni melodijom pjesme “Where Is My Mind”, a vjerujemo da ćete se uz ovu alternativnu indie glazbu i vi zapitati gdje vam je zapravo um.

Istim su žanrom Ween-si opjevali oceanskog čovjeka istoimenom pjesmom “Ocean Man” 1997. godine, a vjerujemo da će vam ovaj zarazan ritam biti izuzetno poznat.

U ne toliko davnoj 2005. godini country zvijezda Kenny Chesney donio nam je zarazne melodije gitara i tiki barova pjesmom “Guitars And Tiki Bars”.

Samo ocean i Vi, to je ono o čemu je Jack Johnson pjevao 2010. u folk-rok pjesmi “Only The Ocean”, a tako neka i bude ovo ljeto.

Ako pak volite ploviti valovima elektropopa, otočni ste tip i možete se povezati sa stihovima “otoke i gradove koje sam tražio, ovdje sam vidio” za vas je pjesma The xx-a “Islands”.

Pop izvođač Matt Nathanson godinu nas je dana kasnije pozvao da živimo život na dnu mora pjesmom Bottom of the Sea.

Švicarska folk-rok grupa 77 Bombay Street u svojoj pjesmi “Low on Air” 2012. opjevala je morske pse, kornjače i razne druge morske stanovnike.

Kanadska rok grupa Metric iste se godine pitala diše li pod vodom pjesmom “Breathing Underwater”.

Emeli Sandé je u istoimenoj baladi “Breathing Underwater” odgovorila na pitanje i zaključila da ona diše od vodom.

Billie Eilish 2017. godine nije mogla prestati gledati u oceanske oči u alternativnoj indi pjesmi “Ocean Eyes”. 

Za najmlađe čitatelje preporučujemo “The Beautiful Briny Sea” iz filma “Bedknobs and Broomsticks” iz 1971. godine.

“Under the Sea” iz Disneyeve “Male sirene” iz 1989.

“The Coral Song” koja ih podučava o očuvanju oceana i koralja.

+ posts