Što je uopće ronilačko krstarenje i kako je nastalo?

Ronilačko krstarenje je svakome roniocu ulaznica u svijet najboljih ronilačkih iskustava. Ime kaže sve: to je odmor proveden na specijaliziranom brodu koji s putnicima putuje izravno s jedne ronilačke lokacije na drugu i traje od dvije do dvadeset noći. Sve se odvija na brodu; spavanje, obroci, odmor, druženje i ronjenje (koje je moguće i do pet puta dnevno). Zbog prisutnosti ovakvih ronilačkih aranžmana (krstarenja) danas je moguće otići na neku zabačenu i netaknutu, neistraženu ronilačku lokaciju i uživati u ronjenju gotovo bilo gdje na svijetu.

Zašto je tako popularno? Živjeti na moru otvara velike mogućnosti za ronilački safari. Ronioci mogu pristupiti udaljenim grebenima kao što su Indonezijski Banda Archipelago ili Filipinski Tubbataha Reef World Heritage Site. Jednom kada stignete tamo, moguće je roniti mnogo puta dnevno jer brod ne treba putovati natrag u luku. Krstarenja zadovoljavaju potrebe suvremenog ronioca; punjenje boca zrakom ili nitroxom, električna energija za punjenje baterija na fotoaparatima i zaslonima za gledanje fotografija i videa te ronilačkih kompjutera, mogućnost pranja i sušenja ronilačke opreme… Porastom popularnosti ovih krstarenja porastao je i broj kompanija pa ronioci danas imaju na raspolaganju širok izbor.

Kako je evoluiralo? Godine 1954. Stan Waterman, pionirski podvodni fotograf i snimatelj, potrošio je 45.000 dolara pretvarajući bivši brod za lov na rakove u ronilački brod na Bahamima. Ovo je postalo jedno od prvih svjetskih ronilačkih krstarenja. Slijedi poznati prirodoslovac Paul Humman koji je 1972. godine postao i vlasnik Cayman Divera. Njegov je brod postao uspješan brod za krstarenje Karibima i mnogi su organizatori od tada preradili Paulovu ideju. Danas su ronilačka krstarenja odlična mogućnost za neometano uživanje u ronjenju i moru koju gotovo svi ronioci žele iskušati na raznim morima. To je elegantan način koji ne zahtijeva previše truda oko ronilačke opreme; ona je uvijek na brodu, boce se pune na brodu i nema nošenja opreme i hodanja do lokacije. Cijelo vrijeme ste okruženi ljudima kojima je ronjenje zanimljivo, a sve ronilačke lokacije su vam nadohvat ruke. Budući da je konkurencija ozbiljna gotovo svi ronilački brodovi namijenjeni krstarenjima luksuzno su opremljeni, kabine za spavanje su prostrane, a najčešće ne manjka ni dodatnih sadržaja na brodu. Valja još napomenuti i kako ronilačka krstarenja ne možemo uspoređivati s klasičnim turističkim krstarenjima na velikim cruiserima jer se u ronilačkoj varijanti radi o znatno manjim brodovima (najčešće šest do dvanaest kabina na brodu) pa je i ugođaj puno bolji, osobniji i opušteniji. Mogućnosti su mnogobrojne, a izbor širok i svaki ronilac na ovakvom krstarenju naći će sebi najbolju varijantu i raspored ronjenja, odmora, zabave i druženja. Stoga su ronilačka krstarenja danas najbolji načina za odlazak na ronilački odmor i obilazak ronilačkih lokacija svugdje u svijetu.

+ posts