Sveučilišni lektor, 46-godišnji Saeed Rashid, bio je na putovanju Crvenim morem kada je ugledao dvije Hawksbill kornjače kako se hrane meduzama.

Nakon što je snimio nekoliko fotografija primijetio je kako ženka paničari zbog nemogućnosti hranjenja prouzrokovanom plastičnom vrećicom koja joj je blokirala grlo. Rashid, koji radi na sveučilištu Bournemouth, odmah je krenuo u akciju te kornjači izvukao vrećicu kako bi joj omogućio ponovno hranjenje.

“Približio sam se ženki i fotografirao je kako se hrani. Tada sam primijetio kako joj plastična vrećica blokira usta te zapravo nije mogla jesti jesti, samo je stresno gurkala meduzu. Ronim već 20 godina te sam imao sreće roniti svuda po svijetu te sada vidim znatno povećanje plastičnog zagađenja oceana. Oduvijek sam skupljao što god sam mogao, no znam da je to samo malena kap u tako velikom oceanu. Morao sam pomoći pa sam sklonio kameru kako bih izvukao vrećicu, no ona nije bila samo u ustima, već i duboko u grlu. Morao sam se primiti za njen oklop i hrvajući se s njom izvući vrećicu. Kornjača je bila iznenađujuće mirna i dozvolila mi da je malo maltretiram te sam uspio izvući vrećicu kad je otvorila usta. Vrećica je već bila 20-ak centimetara u grlu pa kornjača nikako ne bi mogla jesti te bi uginula”, izjavio je Rashid.

+ posts