Pulski Aquarium u ponedjeljak 19. veljače dobio je nove stanovnike – 10 odraslih i jednu juvenilnu jedinku plemenite periske iz Venecijanske lagune.

Ove periske u Aquarium su pristigle u svrhu pokušaja mrijesta, smještene su u nove prihvatne bazene s morskom vodom koja je pročišćena i kontinuirano tretirana UV svjetlom te filtrirana na jedan mikrometar s odgovarajućom temperaturom (12°C) i salinitetom, piše Morski.hr. Hrane se raznovrsnim fitoplanktonom (Tetraselmis suecica, Phaeodactylum tricornutum, Isochrysis galbana, Tisochrysis lutea) i zooplanktonom (kolnjaci).

O životnom ciklusu ovog bića ne zna se mnogo s obzirom na to da je plemenita periska zaštićena vrsta na kojoj nije bio pokušaj uzgoja jer ujedno nije bila komercijalna vrsta.

Tek od nedavno, kad je postala kritično ugrožena vrsta, neke institucije su pokušale mrijestiti periske u kontroliranim uvjetima, no za sada nitko nije uspio zatvoriti životni ciklus. Poznato je da je plemenita periska, kao i neki drugi školjkaši, dvospolac (sukcesivni hermafrodit), a da bi spriječila samooplodnju muške i ženske spolne stanice ne proizvode se istovremeno (asinkroni razvoj gameta). Spolno sazrijeva oko druge godine života, a mrijest u prirodi počinje podizanjem temperature vode, najčešće u kasno proljeće, dok je vrhunac mrijesta u ljetnim mjesecima. Oplodnja je vanjska, a ličinačka faza je planktonska.