U subotu 07. travnja 2018. na zagrebačkom bazenu “Utrine” održano je 14. Prvenstvo Hrvatske u ronjenu na dah.

Organizator natjecanja bio je Hrvatski ronilački savez, a domaćini su bili ronilački klub DPS Zagreb i Zagrebački ronilački savez. Natjecanje je održano po pravilima CMAS-a u disciplinama dinamika, dinamika bez peraja, dinamika bi-fins i statika.

Ove godine okupilo se 27 natjecatelja iz sedam hrvatskih klubova. Ukupna klupska pobjeda pripala je klubu RK Split ispred zagrebačkih klubova RK Submania i RK Geronimo čime je prekinuta višegodišnja dominacija zagrebačkih klubova! Dobre rezultate u ženskoj konkurenciji postigle su Lidija Lijić Vujić  (RK Submania Zagreb) koja je s preronjenih 176,3 metra osvojila prvo mjesto u disciplini dinamika (monoperaja), Ivana Aljinović (RK Split iz Splita) koja je s preronjenih 139,4 metara i prvim mjestom u dinamici bez peraja pokazala kako se ubuduće i na nju može računati te Mihaela Romić (RK Submania Zagreb) s preronjenih 150 metara i prvim mjestom u dinamici bi-fin (dvije peraje) i prvim mjestom u statici 0:06:03 (zadržavanje daha u mirovanju).

Mirela Kardašević iz RK Submania pokušala je oboriti svjetski rekord u dinamici bi-fin koji iznosi 209 metara, no zbog neodrađenog protokola zaron nije mogao biti priznat te se nadamo da će na idućem natjecanju ostvariti taj rezultat.

U muškoj konkurenciji najdulje je držao dah u statici Veljano Zanki (RK Split) i to 0:08:15. Drugo mjesto osvojio je Budimir Šobat (DPS Zagreb) s rezultatom 0:07:58, dok je treći bio Arijan Zec (RK Geronimo iz Zagreba) s 0:06:55.

Za istaknuti je još nekoliko zapaženih rezultata u muškoj konkurenciji: Goran Čolak (RK Geronimo) 206 metara i prvo mjesto u disciplini bi-fin, Arijan Zec (RK Geronimo) 201,07 metara s drugim osvojenim mjestom, Vanja Peleš (RK Submania) sa 194 metra i prvim mjestom te Boris Milošić (RK Split) i 167,9 metara i drugim mjestom u disciplini dinamika bez peraja.

S obzirom na početak natjecateljske sezone imamo razloga nadati se da će se rezultati na treninzima samo dizati te da će naši najbolji natjecatelji biti u vrhunskoj formi koja im je potrebna za početak lipnja kada će se u talijanskom Lignanu održati Svjetsko bazensko prvenstvo.

+ posts