Proteklog vikenda u Vrsaru je održano prvenstvo i otvoreno prvenstvo Hrvatske u podvodnoj fotografiji. Okupilo se 19 natjecatelja i deset modela iz Hrvatske i Italije, a ronilo se ispred ronilačkog kluba Ugor.

Natjecanje je organizirao HRS i ronilački klub Ugor iz Vrsara, a natjecatelji su se nadmetali u dvije kategorije – refleksni i kompaktni podvodni fotoaparati. U podmorju Vrsara ispred ronilačkog centra Ugor natjecatelji su trebali snimiti tri teme: podvodni ambijent sa ili bez modela, ribu i makro.

Sudački žiri u sastavu Goran Butajla (SCUBAlife), Danijel Frka i Branislav Danevski imao je zadatak da na temelju tehničke i umjetničke ocjene svakoj snimci dodijeli odgovarajući broj bodova u rasponu od nula do deset. Pobjednik prvenstva je natjecatelj s najvećim zbrojem bodova iz svih kategorija.

Prvo mjesto u kategoriji refleksnih aparata na državnom prvenstvu, a ujedno i najviše bodova na natjecanju osvojio je Damir Zurub iz RK Roniti se mora iz Zagreba s modelom Katarinom Marijom Mihaljinec. Drugo mjesto osvojio je Marino Brzac iz RK Roniti se mora s modelom Katarina Marija Mihaljinec, a treće mjesto pripalo je Karlu Maćašu iz KPA Vodomar – Duga Resa s modelom Lucija Perković.

U kategoriji kompaktnih aparata na državnom prvenstvu prvo mjesto osvojio je Fisnik Sahatçiu iz KPA 3. MAJ iz Rijeke s modelom Nika Keller. Drugo mjesto pripalo je Nenadu Škoriću iz KPA Adria – Kraljevica, a treće mjesto je osvojio Anton Prekalj iz RK Ugor iz Vrsara s modelom Roberto Gergeta.

U kategoriji otvorenog prvenstva za refleksne fotoaparate prvi je bio također Damir Zurub iz RK Roniti se mora iz Zagreba, drugi Marino Brzac, također iz RK Roniti se mora iz Zagreba, dok je treći bio Claudio Zori iz CI.CA.SUB BOGLIASCO – Italija s modelom Ilaria Catani.

U kategoriji otvorenog prvenstva za kompaktne aparate prvo mjesto osvojio je Fisnik Sahatçiu iz KPA 3. MAJ iz Rijeke. Drugo mjesto pripalo je Nenadu Škoriću iz KPA Adria – Kraljevica, a treće mjesto je osvojio Anton Prekalj iz RK Ugor iz Vrsara.

Nagradu za najljepšu fotografiju natjecanja osvojio je Marino Brzac sa snimkom ambijenta s modelom Katarinom Marijom Mihaljinec. Na državnom prvenstvu u ekipnom plasmanu prvo mjesto osvojio je Ronilački klub Roniti se mora iz Zagreba. Drugo mjesto pripalo je KPA Vodomar iz Duga Rese, a treće mjesto Ronilačkom klubu Sisak.

Neke od pobjedničkih fotografija možete pogledati u našoj galeriji, a više o samom prvenstvu i ostatak fotografija vidjet ćete u idućem tiskanom izdanju SCUBAlife magazina (u lipnju 2021.)