Kraj obale Malte pronađena je olupinu britanskog bombardera potonulog u Drugom svjetskom ratu.

Tijekom Drugog svjetskog rata jedan britanski ratni avion letio je kraj obala Malte, a problemi s motorom prisilili su ga da prisilno sleti na vodu. Pilot i kopilot su spašeni zahvaljujući dvojici Engleza koji su jedrili taj dan u blizini, ali je avion, naravno, potonuo.

Nakon pune 74 godine studenti dvaju fakulteta su, tijekom jednog istraživačkog projekta i mapiranja, uspjeli pronaći navedeni avion. U tome im je pomogao njihov dvometarski robot, odnosno autonomno podvodno plovilo kao i sonar te najnovija tehnologija snimanja i fotografiranja. “Ovaj nalaz slaže sa svim podacima koje smo do sada imali te smo uvjereni da se radi o britanskom avionu”, kazala je Zoe Wood, profesorica sveučilišta Cal Poly koja je suvoditeljica ekspedicije zajedno s Christopherom Clarkom, profesorom koledža Harvey Mudd. “Sretni smo jer smo pronašli lokaciju povijesno važnog aviona”, istaknula je Wood.

Na dubini od 60 metara pronađeni su ostaci zrakoplova Fairey Swordfish. Radi se o bombarderu koji je služio u britanskoj mornarici tijekom 30-ih i 40-ih godina prošloga stoljeća. Oko 2400 takvih aviona sagrađeno je između 1936. i 1944., a ti su avioni zaslužni za potapanje većeg broja neprijateljskih plovila nego ijedan drugi saveznički zrakoplov. Sačuvano ih je svega devet primjeraka, a tek nekolicina je funkcionalna.

+ posts