Pronađena kanadska olupina iz 19-og stoljeća

88

Američki ronioci pronašli su parobrod Jane Miller koji je potonuo u studenom 1881. za vrijeme oluje u jezeru Huron u Ontariju u Kanadi.

Oko 28 ljudi, uključujući i posadu od devetero članova, izgubljeno je kada je brod potonuo u zaljevu u blizini grada Owena Sounda. Jane Miller, 24 metra dug brod, počeo je ploviti tek dvije godine prije potonuća, a redovito je plovio između grada Collingwood i Manitoulin otoka. Smatra se da je olupina bila uspravna i netaknuta, uključujući i jarbole koji su na 23 metra ispod površine. Sve osim jednog čamca za spašavanje još uvijek je ostalo, a kabine trupa i glavne palube su netaknute, iako su se gornje kabine urušile. Budući da je kormilo i dalje okrenuto prema luci pretpostavlja se da je brod još skretao pri potonuću, a zbog dvije prelomljene oštrice propelera pretpostavlja se da je motor još radio kada je brod pogodio jezersko dno. Ronioci Jared Daniels, Jerry Eliason i Ken Merryman nisu ušli u olupinu jer im nije bilo dopušteno, ali su izvijestili kako u njoj vide hrpe tijela. Nisu otkrili točnu lokaciju olupine kako bi je zaštitili dok vlasti odluče kako nastaviti.

Jane Miller otkrivena je ljetos, no otkriće nije objavljeno odmah. Merryman, utemeljitelj Društva za očuvanje olupina velikih jezera, kaže kako je pronašao oko 20 olupina tijekom rada s Eliasonom u razdoblju od 27 godina, no također je rekao novinarima kako je sve neobičnije pronaći olupine u Velikim jezerima na dubinama na kojima je moguće roniti.

+ posts