Spasilačka služba tvrtka tvrdi kako je pronašla i uručila dugo traženu olupinu Dmitrija Donskog, ruskog oružanog broda od 5800 tona koji je 1905. potonuo u blizini Južne Koreje.

Za ovaj brod, koji je plovio tijekom Rusko-Japanskog rata, smatra se kako je prenosio zlato u vrijednosti 100 bilijuna funti. Istraživački tim Shinil Group sa sjedištem u Seulu navodno je tražio blizu otoka Ulleungdo na istočnoj obali Južne Koreje te su 14. srpnja pronašli olupinu. Pronašli su ćirilično ime plovila i dalje čitljivo te veliki broj željeznih kutija na krmi. Prema nekim povijesnim izvješćima u brodu su nosili 200 tona zlatnika i 5500 zlatnih ingota, iako su drugi stručnjaci ispitivali zašto bi jedan ratni brod nosio takav dragocjeni teret. Ekipa je izvijestila da je olupina nađena pod kutom od 40 stupnjeva na padini pod morem s krmom na 380 metara i donjim dijelom na 430 metara dubine. Trećina krme je oštećena, a drveni trup napola slomljen, ali gornja paluba gotovo je netaknuta. Sidra, topovi i ostalo oružje je netaknuto, ali su sva tri jarbola slomljena.

Dmitrii Donskoi je sa svih svojih 93 metra izgrađen 1883. godine, izvorno kao dio baltičke flote Imperijalne ruske mornarice, ali je proveo veći dio svoje karijere na Mediteranu, prije no što je prebačen na Tihi ocean. Bio je dio flote 38 kada se u svibnju 1905. susreo s 89 japanskih brodova u bitci kod Tsushime. U ovoj je bitci stradao 21 ruski brod zajedno s ukupno 4500 članova posade, dok je japanska strana izgubila svega tri broda s ukupno 117 članova posade. Dmitrii Donskoi bio je oštećen, no uspio je pobjeći prema Vladivostoku. Međutim, ipak se našao pod japanskom vatrom koja je ubila najmanje 60 članova posade i ranila njih još 120. Preživjeli su se iskrcali u Ulleungdo i potopili brod sljedećeg dana. Njih su kasnije zarobili Japanci, a kapetan Ivan Lebedev umro je od rana koje je zadobio tijekom morske bitke. Predviđeno vađenje olupine je u listopadu kako bi ona postala muzejski izložak, a ako pronađu zlato, 50% će dobiti Rusija, a 10% će otići na razvoj Ulleungdoa, uglavnom nenaseljene južno-korejske turističke atrakcije.

+ posts