Projekt Pogled u plavo već godinama promovira Hrvatsku kao ronilačku i turističku destinaciju, ljepote hrvatskog podmorja i ronjenje kao aktivnost, a proteklog je vikenda gostovao u Vodicama u organizaciji Grada Vodice, Turističke zajednice grada Vodica i Plave Promocije na oduševljenje brojnih građana i posjetitelja.

Tijekom dva dana trajanja promotivno-edukativnog projekta Pogled u plavo više od 250 posjetitelja imalo je priliku uživati u čarima i ljepotama koje ronjenja s punom ronilačkom opremom uz stručno vodstvo instruktora ronjenja.

Pogled u plavo posjetio je i gradonačelnik Vodica, Ante Cukrov koji je istaknuo kako je projekt sjajno prihvaćen od građana Vodica, a posebno onih najmlađih te je idealna prilika za posjetitelje da steknu simpatije prema ronjenju kao aktivnosti i ne samo kako bi se kasnije bavili ronjenjem, već i kako bi shvatili važnost očuvanja prirode i morskog okoliša što je izuzetno bitno za održivost nas i našeg planeta.

Nakon osnovne poduke o ronjenju i ronilačkoj opremi zaronom u bazen posjetitelji su razgledavali ljepote podmorja kroz podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića koja je bila izložena unutar bazena.

Logističku i edukativnu potporu projektu Pogled u plavo pružili su instruktori ronjenja i ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske Zagreb i Split te su brinuli za sigurnost ronilaca početnika i pružili im osnovnu poduku o ronjenju i ronilačkog opremi.

Direktorica Turističke zajednice Vodica, Anita Franin Pečarica istaknula je kako je vrlo bitno popularizirati ronjenje kao aktivnost koja je izuzetno važna u smjeru očuvanja morskog okoliša te je organizirana i velika ekološka akcija čišćenja vodičkog  podmorja uz podršku Grada Vodica, Turističke zajednice grada Vodice i Plave promocije.

U ekološku akciju čišćenja uključili su se ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske Zagreb i Split te ronilački tim DIP CZ Šibenik, Split i Zagreb, zatim članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, RK Roniti se mora Šibenik, AdriatiCro Zagreb, RK Solin i Športski ribolovni klub Mali porat, dok su veliki doprinos dala i djeca skauti koji su se sa zadovoljstvom pridružili akciji uz podršku ronilačkog centra Vodice Dive.

Tijekom trajanja ekološke akcije ronioci su čistili Mali porat te veliki i mali lukobran, a iz mora su izvadili više od 14 metara kubičnih različitog otpada (gume, plastika, staklo i drugo) smanjujući tako negativan utjecaj našeg otpada na morski okoliš i podižući svijest o važnosti očuvanja okoliša i prirode.

Za fotografije projekta Pogled u plavo i ekološke akcije održane u Vodicama zaslužan je Marjan Prpić Luka, a projekt Pogled u plavo održavao se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, dok su medijski pokrovitelji projekta Narodni, Morski.hr, SCUBAlife magazin i Gorgonija.com uz veliku podršku Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.).

Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu. Sva gostovanja Pogleda u plavo možete pratiti na službenim stranicama projekta Pogled u plavo i Agencije Plava promocija.

+ posts