Podvodni memorijal veterana otvoren za ronioce

77

Ovdje se nije radilo o tipičnoj ceremoniji rezanja vrpce. Umjesto stajanje pred nekom zgradom, Heyward Matthews, profesor oceanografije na Sveučilištu u St. Petersburgu, držao je velike škare u vodi i presjekao vrpcu nategnutu između dva čamca.

To je zato što je Matthews bio zadužen za otvaranje prvog nacionalnog podvodnog memorijalnog centra u čast veterana smještenog 12-ak metara ispod površine te 16 kilometara od plaže Dunedin na Floridi. Matthews već gotovo 10 godina potiče ideju za “Krug heroja”. “Samo sam želio nešto što će biti trajno, a također želim nešto što će počastiti naše veterane na jedinstven i drugačiji način”, rekao je Mathews za Military Times u lipnju.

Pored odavanja počasti veteranima, Mathews bi želio da memorijal bude i terapeutski zaron za veterane s invaliditetom koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja i depresije. On također želi da posluži i kao umjetni greben kako bi pomogao održavanju morskog života u zaljevu. Memorijal trenutno sadrži 12 betonskih kipova u prirodnoj veličini koji prikazuju muškarce i žene iz svake od pet službi.

Kipovi će biti raspoređeni u krugu od 30 metara, okrenuti prema memorijalu u obliku pentagona koji sadrži brončane ambleme svake od pet službi. Osnove statue od 907 kilograma sadrže i plakete s imenima članova službe. Ukupno će memorijal imati 24 statue, a za preostalih 12 statua očekuje se da će biti postavljene 2020. godine kako bi se dovršio krug heroja.

+ posts