Vjerojatno je većina vas do sada imala priliku vidjeti zračne dronove. No, koliko vas je imalo doticaja s morskim dronovima?

Tehnologija već postoji, ali je do sada bila relativno skupa. No, posljednja generacija podvodnih dronova znatno je nižih cijena te se sve više koriste. Stoga je SCUBAlife pripremio pregled pet dronova o kojima trebate razmisliti odlučite li se za nabavku takvog uređaja.

OpenROV Trident

Ovaj dron jeftinija je varijanta profesionalnog ROV-a. Profesionalne sprave takve vrste stoje i do 20.000 eura, a ovaj možete nabaviti za 1300 do 1800 eura. Kontrolira se preko pametnog telefona ili tableta, a ugrađena HD kamera može snimati do 100 metara dubine. Narudžbe se mogu vršiti već sada, a isporuka kreće sredinom godine.

Fathom ONE

Dosta je sličan Tridentu, a također se koristi putem uređaja koji koriste Android ili iOS operativni sustav, no cijena je dosta niža i kreće se oko 500 eura. Manja je i dubina do koje ide, oko 50 metara. Narudžba je također već sada moguća, a isporuke kreću u srpnju ove godine.

Deep Trekker DTG2

Još jedan dron za široke mase, ujedno profesionalnih karakteristika. Ovaj uređaj najlakši je za manevriranje u ovoj skupini, a baterija traje oko osam sati rada (Fathom ONE primjerice ima bateriju koja traje tek oko sat vremena). DTG2 ima više varijanti pa tako jedna ide do 50 metara i ima 700 ppi kameru, dok DTG2 Smart ide do 75 metara te ima različite senzore. Cijena se kreće od 3500 do 9000 eura. Dostupan je već sada za kupnju.

iBubble

Ovo je jedini pravi autonomni dron na ovoj listi, a razvijen je posebno za scuba ronioce. Veličine je spasilačke plutače, a tijekom ronjenja slijedit će vas doslovce kao pas, snimajući vas i kolege vam ronioce putem GoPro kamere koju treba postaviti na dron. Onaj koji upravlja njime ima narukvicu tako da iBubble “zna” koga treba pratiti, i to do udaljenosti od 25 metara. Može i emitirati real-time snimke, a ima baterije koje se umeću u uređaj te svaka traje oko sat vremena. Cijena je oko 2300 eura, a uređaj ide do 60 metara dubine. Doduše, na tržištu će biti dostupan tek od sredine 2018.

Loon Copter

Uređaj koji su razvili stručnjaci Sveučilišta Oakland najfuturističkiji je od svih uređaja ovdje. Koriste ga pripadnici postrojbe SEAL, a radi se ustvari o zračnom dronu sposobnom za ronjenje. Izgleda kao klasični zračni dron s četiri propelera, no kada uroni u vodu događa se nešto ludo – okreće se bočno i propeleri služe za podvodno manevriranje. Još se ne zna cijena uređaja niti kada će biti dostupan.

+ posts