Iako je podvodni arheološki lokalitet Trstenik uz samu obalu u Kaštel Sućurcu poznat već više od dva desetljeća, on i dalje iznenađuje.

Proteklih desetak dana ronioci i podvodni arheolozi istražili su i treći brod pronađen u podmorju Kaštel Sućurca, a sva tri i danas izvrsno očuvana potopljena broda na dno su dospjela u rimsko doba namjernim potapanjem kako bi se učvrstila obala.

Snimke iz zraka na kojima se vide ostaci ovog broda zapanjujuće su jer se na ovom brodu u kaštelanskom plićaku odlično vide rebra i nakon dvije tisuće godina! Podvodni arheolozi očistili su olupinu i dijelove konstrukcije obilježili posebnim etiketama, a proveli su i fotogrametrijsko dokumentiranje koje će im pomoći da obrade nalaz, rekla je Irena Radić Rossi iz Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Ovaj brod dugačak je 14 metara, a svako od 34 očuvana rebra izdržalo je tone kamenja kojim su ga davni graditelji luke nakon namjernog potapanja napunili. Pronađeni brodovi u kaštelanskom plićaku zanimljivi su jer su svojevrsne vremenske kapsule po kojima se vidi kako su ljudi prije 2000 godina izrađivali brodove.

Ovom akcijom podvodnih arheologa i ronilaca uz pražnjenje broda tri uzorkovan je i brod dva, a taj je najmanji pa se razmišlja i o njegovu vađenju i izlaganju. No, arheološka istraživanja su skupa i zato traju desetljećima, a ovo istraživanje potpomogli su Splitsko-dalmatinska županija, Grad Kaštela i Ministarstvo kulture.

Inače, plan je napraviti cjelovita istraživanja na lokalitetu u Kaštel Sućurcu te dobiti zaokruženu sliku o arheološkoj lokaciji na kopnu i pod morem. Naime, zna se da je na kopnu bila i gospodarska zona i velika ladanjska vila, a to potvrđuju ostaci amfora i dolija koji su imali rupe. Prošupljeni doliji su u stvari fenomen koji je zabilježen na šest ili sedam nalazišta u hrvatskom podmorju i za sada ih još nema na drugim dijelovima Mediterana. Pretpostavlja se da su se u tim prošupljenim dolijama čuvale žive jegulje.

+ posts