Dokumentarac ‘The Underwater Forest’ otkriva tajne podvodne šume stare 50 000 godina

115

Vjerojatno ste se već ranije susretali s čempresima. Visoki i ponosni, uvijek uspravni krase vrtove i parkove.

No, postoji i jedna vrlo čudnovata šuma čempresa. Nalazi se oko 24 kilometra daleko od obala Alabame u Meksičkom zaljevu i stara je preko 50 000 godina, a otkriti ju možete gledajući kratki dokumentarac “The Underwater Forest”.

18 metara ispod površine ovo antičko šumsko područje obraslo morskim anemonama i spužvama, umjesto da vrvi vjevericama, ptičicama i sličnim šumskim bićima, okruženo je ribicama te preplavljeno morskim svijetom. Tisuće čempresa stoje i dalje ukorijenjeni u morsko dno koje je prije 50 000 godina bilo riječno područje slično današnjim obalama Zaljeva.

Kako je tamo dospjela te kako je tek sada otkrivena? Zapravo, ona je oduvijek i bila tamo, samo je potopljena tijekom klimatskih promjena. Zasluge za pronalazak može preuzeti uragan Ivan, uragan četvrte kategorije koji je 2004. otkrio pretpovijesno riječno korito skinuvši s njega sloj pijeska. Vlasnik lokalne ronilačke trgovine, Chas Broughton, odgovorio je na poziv nakon uragana koji ga je vodio na mjesto drugačije od svega što je dotad vidio. Šumu koja “zuji” poput koraljnog grebena. “Kada shvatite da ste pronašli nešto toliko drugačije da to niste vidjeli u 25 godina ronjenja nekim područjem, preplavi vas veličanstven osjećaj”, kaže Broughton. Sastavio je popis znanstvenika te novinara koji pišu o okolišu kako bi mu pomogli istražiti šumu, pazeći da ne odaju koordinate šume i boreći se da ona postane Nacionalnim morskim svetištem. Počeo je koristiti ronioce kako bi mu pomogli skupiti uzorke drveta u svrhe određivanja starosti, no, neki su bili toliko stari da nisu bili u mogućnosti odrediti njihovu starost pomoću radioaktivnog ugljika. Neke su novije grane određena na 42 000 – 45 000 godina starosti. Ono oko čega je tim bio možda i najuzbuđeniji jest potencijal – što bi šuma mogla otkriti o budućnosti podizanja razine mora, što potiče gledatelje na razmišljanje o tome što možemo naučiti iz ovog drevnog okoliša. Zemlja je već prolazila kroz klimatske promjene, a pronalazak ovako sačuvane šume znak je fleksibilnosti majke prirode.

Iako nisu naišli na neke specifične zaključke prije objavljivanja filma, tajne ove šume bit će otkrivene u sljedećih nekoliko godina. Naime, podizanje razine oceana dovest će do situacija u kojima će šume na obalnom području postati podložne mogućnosti da pođu stopama ove drevne šume.