Revolucionarni projekt podvodne zaštite olupina pokrenut je u Turskoj, a cilj mu je sačuvati olupine i omogućiti roniocima da ih nesmetano obilaze još dugo godina.

U inovativnom iskoraku Turska je upravo pokrenula revolucionarni program postavljanja 12 novih bova pokazujući svoju predanost pomorskoj povijesti. Kako očuvanje i zaštita postaju sve kritičniji za svjetsku podvodnu baštinu, Turska poduzima korake u pomorskoj sigurnosti i plovidbi. Revolucionarni projekt sponzoriran od Uprave Nacionalnog i podvodnog parka Gallipoli War Site ima za cilj zaštititi neke od najvažnijih podmorskih relikvija u toj zemlji.

Projekt Turske olupine uključuje instaliranje velikih i čvrstih plutača (za plovidbu i privez) na 11 različitih turskih olupina: Helles Barge, Franco, Triumph, Milo, Ari Burnu Lighter Boat, Ari Burnu Barge, Baby Reef, Kucukkemikli Reef te dvije dodatne neimenovane teglenice, a olupina Majestic dobit će čak dvije plutače za poboljšanu zaštitu.

Ove plutače bit će opremljene mjeračima morskih struja i temperature te će prikupljati vrijedne podatke koji će poslužiti za sljedeću fazu projekta – podvodnu katodnu zaštitu ovih olupina od korozije. Katodna zaštita je dokazana tehnika koja se koristi u cijelom svijetu za sprečavanje korozije na metalu pod vodom čineći metal katodom u galvanskim ćelijama.

Turska će ovaj projekt provoditi eksperimentalno dvije godine prateći promjene u morskoj vodi tijekom vremena te proučavajući olupine na različitim dubinama radi katodne zaštite. Cilj nije samo sačuvati olupine, već i razumjeti morski život oko njih. Očekuje se da će tako uspjeti identificirati migratorne vrste kao dio ovog sveobuhvatnog istraživanja. Ovaj projekt nije samo očuvanje, već i stjecanje dubljeg razumijevanja morskog ekosustava.

Ova će inicijativa također značajno pridonijeti razumijevanju i uvažavanju povijesnih olupina na dnu mora jer će sve olupine biti snimljene (foto i video zapisima tijekom 12 mjeseci) i skenirane kako bi mogle izrađene makete u mjerilu 1:100 koje će kasnije biti izložene u muzeju.

Inače, znamo da su plutače važna stvar za ronjenja na olupinama, one označavaju važne ronilačke lokacije, osobito one udaljene od obale gdje ronioci ovise o čamcima da bi došli do svog odredišta, a ove plutače imaju više bitnih funkcija. Prvo, služe kao navigacijska pomoć drugim plovilima (obavještavaju ih da se drže udaljenosti od 300 metara) osiguravajući siguran i učinkovit pomorski promet i ronjenje na olupinama. Što je još važnije, pružaju sigurno mjesto za privez. Ovo je ključno u zaštiti podvodnih olupina od slučajnog pada sidra ili izravnog pristajanja, radnji koje bi mogle nanijeti ozbiljnu štetu ovim povijesnim ostacima. Drugo, konop koji se proteže od plutače do betonskog bloka pruža pouzdan vodič za ronioce koji se kreću do olupine i natrag na površinu. Ovo je posebno korisno u uvjetima slabe vidljivosti ili jakih morskih struja. Štoviše, za dekompresijsko ronjenje konop za privez plutače služi kao siguran način za izranjanje.

U biti, bove za označavanje nisu samo plutajući objekti; to su alati koji povećavaju sigurnost i navigacija za ronioce, a istovremeno služe i zaštiti neprocjenjive podvodne baštine.