Plastika prijeti organizmima koji se hrane filtriranjem vode

15

Znamo kako se u zadnje vrijeme sve više i više priča i piše o problemu plastike, ali to je možda jedini način da spasimo oceane.

Naime, svakim danom otkrivamo nove načine kako plastikom ugrožavamo oceane i njihove stanovnike pa je potrebno podići svijest kako bismo ih sačuvali. Uslijed aktualnih zabrinutosti glede utjecaja mikroplastike na morske sisavce, ribe i ptice, zanemarili smo te nismo do sada primijetili utjecaj plastike na velike morske životinje koje se hrane filtriranjem. Na to nas je upozorilo najnovije istraživanje koje je pokazalo kako plastika uvelike ugrožava mante te kitopsine. Ove životinje ugrožene su visokim rizikom izloženosti jer mnoge od njih nastanjuju neke od najzagađenijih voda, poput Koraljnog trokuta, Bengalskog zaljeva, Meksičkog zaljeva i Sredozemnog mora. Istraživači Zaklade Marine Megafauna (MMF) Sveučilišta Murdoch u Australiji, Sveučilišta u Sieni i Instituta za biologiju mora na Havajima tvrde da ove životinje gutaju stotine do tisuće kubičnih metara vode dnevno za hvatanje planktona i stoga uzimaju mikroplastiku izravno iz zagađene vode i neizravno kroz kontaminirani plijen. To može blokirati apsorpciju hranjivih tvari i štetiti njihovim probavnim sustavima u kratkom roku, dok za više od desetljeća kumulativni učinci mogu utjecati na razvoj i reprodukciju, uključujući smanjenje plodnosti. Istraživači sa Sveučilišta Siena izvijestili su kako je u prosjeku 0,7 plastičnih predmeta po kubičnom metru vode oko hranilišta kitova na području Baja California i procijenili da životinje mogu dnevno progutati 171 predmet, dok su za kitove na Mediteranu procijenili da dnevno gutaju tisuće mikroplastičkih čestica.

Glavna autorica istraživanja, Elitza Germanov iz MMF-a i Sveučilišta Murdoch, izjavila je da je, iako je bilo nekoliko prethodnih studija, postalo jasno da bi kontaminacija mikroplastikom mogla dodatno smanjiti populaciju vrsta koje imaju malo potomaka tijekom dugog života. “Buduća istraživanja trebala bi se usredotočiti na obalna područja u kojima se onečišćenje mikroplastikom preklapa s kritičnim mjestima za ishranu i uzgoj tih ugroženih životinja. Mnoga područja su vruće točke biološke raznolikosti i od ekonomske važnosti zbog ribarstva i morskog turizma”, kaže te dodaje: “ciljanje tih projekata uz potporu lokalne uprave i industrije pomoći će u osiguravanju napora za ublažavanje plastične prijetnje.”

+ posts