Otvoren 26. Zagrebački sajam nautike

21

Zagrebački sajam nautike danas je otvorio svoja vrata, a posjetitelji mogu uživati u novostima iz ronilačkog i nautičkog svijeta do 26. veljače.

Odlična i inovativna izložbena ponuda Sajma s više od 330 izlagača iz 31 države već prvog dana privukla je mnogobrojne posjetitelje koji će i ove godine imati priliku osvojiti niz vrijednih nagrada. Cijene ulaznica su 25 kuna za odrasle te 10 kuna za umirovljenike u što je uključena i karta za prijevoz tramvajima i autobusima ZET-a, dok je ulaz studentima i učenicima potpuno besplatan. Novost je i besplatan parking za vrijeme trajanja sajma za sve posjetitelje.

Prvog dana Sajma u ronilačkom paviljonu održana je i tiskovna konferencija na kojoj je najavljen projekt “Arctic breath” – pokušaj obaranja Guinnessovih rekorda u ronjenju na dah pod ledom. Naime, nakon višemjesečne pripreme i ekstremnih napora sportaša Guinnessove svjetske rekorde pokušat će oboriti Lidija Lijić, višestruka svjetska rekorderka u ronjenju na dah, europska i svjetska prvakinja, instruktorica ronjenja na dah i Vitomir Maričić, multisportaš aktivan u globalnim ekstremno-sportskim i pustolovnim projektima. “Riječ je o dosta ambicioznoj ideji u kojoj ovisimo, ne samo o nama, već i vremenskim uvjetima i cijeloj organizaciji te je zbog toga sve skupa još složenije. Iza svega skupa još je i autorizacija agencije za rekorde koju moramo za neke discipline tek dobiti. Ali, ukoliko zaista posložimo sve detalje kako treba, radit će se o iznimnom rezultatu”, uvodno je istaknuo je Vitomir Maričić. Inače, projekt “Arctic breath” zamišljen je kao pokušaj obaranja nekoliko Guinnessovih rekorda u ronjenju na dah pod ledom na poznatoj lokaciji jezera Weissensee u Austriji. Naši freediveri rekorde će pokušati oboriti 01. ožujka ove godine. “Pripreme su dio trenažnog ciklusa koji je počeo prije šest mjeseci, a za sam led pripremat ćemo se na licu mjesta. Najveći problem je priviknuti se na hladnoću, tamu i specifičnost leda debelog 30 centimetara iznad glave, što znači nemogućnost trenutnog izrona”, istaknula je Lidija Lijić. Predstavnik Nemo Adria Rescue Team-a, zaduženog za sigurnost ronilaca kod pokušaja obaranja ovih rekorda, Davor Ostrman – Oscar, naglasio je važnost sigurnosti svih sudionika bez obzira na ekstremne uvjete u kojima se roni. “U svakom trenutku moramo biti spremni na sve potencijalne probleme, a da ujedno ničim ne ometamo naše sportaše u pokušaju obaranja rekorda.”

Tijekom trajanja Sajma posjetitelji će moći iz prve ruke saznati više o ponudama turističkog ronjenja u Hrvatskoj kroz predstavljanje ronilačkih centara na Jadranu, o klupskom ronjenju i apneji kroz predstavljanje ronilačkih klubova, a tu su i mnogi proizvođači i distributeri ronilačke opreme na ovim prostorima. Također, svi posjetitelji moći će zaroniti s autonomnim ronilačkim aparatom u velikom bazenu pod stručnim nadzorom instruktora ronjenja. U montažnom bazenu moći će se razgledati i podvodna izložba podvodnih fotografija Marjana Radovića.

 

+ posts