Organizatori svjetskih freediving natjecanja objavili su ovaj tjedan da su otkazana natjecanja u ronjenju na dah za 2020. godinu zbog pandemije COVID-19.

Na temelju trenutne situacije, a slijedeći ažurirane smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i lokalnih vlada zemalja u kojima su se trebala održati natjecanja, organizatori su s razočaranjem morali objaviti da svjetski serijal freediving natjecanja neće biti održan 2020. godine te da je natjecanje koje se trebalo održati u grčkoj Kalamati u rujnu otkazano.

Stalna ograničenja putovanja znače da mnogi sportaši iz zemalja izvan Europe neće moći u kolovozu otići u Grčku kako bi započeli s treninzima za natjecanje zakazano sredinom rujna. To znači da se, prema CMAS uredbama, natjecanje ne može organizirati u sklopu “World Series / Championship”.

Uz ovo logističko ograničenje organizatori kao prioritet ističu sigurnost i zdravlje sportaša pa ne mogu pokrenuti globalna natjecanja jer svi sportaši neće moći imati priliku sudjelovati i biti sigurni tijekom svojih putovanja i treninga.

Dobra vijest je da postoji Vertical Blue od 20. do 30. listopada, ali konačna odluka o tome neće biti objavljena do 16. kolovoza. Ako se uspije održati, Vertical Blue natjecanje bit će samostalan događaj i poslužit će kao “preludij” za svjetsku seriju freediving natjecanja za 2021. godinu.

+ posts