Mnogi švicarski (i japanski) proizvođači ronilačkih satova konačno su preuzeli na sebe dio odgovornosti i sve češće proizvode ronilačke satove koji na neki način doprinose očuvanju oceana.

Oris je marka koja već nekoliko godina predstavlja takve modele. Ovoga puta odlučili su predstaviti model posvećen kitopsinama. Radi se o satu koji je baziran na njihovom poznatom modelu Oris Aquis GMT, a producirat će ga u ograničenom izdanju od 2016 primjeraka kako bi obilježili godinu kada je IUCN (International Union for Conservation of Nature) objavio da se globalna populacija kitopsina prepolovila tijekom prethodnih 75 godina.

Oris Whale Shark Limited Edition

Model je prezentiran u sklopu Orisove misije kojoj je cilj poticanje na zaštitu voda od onečišćenja te očuvanje ugroženih vrsta. Točnije, napravljen je u znak podrške radu Orisovom ambasadoru Gerardu del Villaru, iskusnom istraživaču i fotografu koji je počeo fotografirati kitopsine prije više od 15 godina.

Oris Whale Shark Limited Edition

Posebne značajke sata uključuju njegov brojčanik u plavoj boji s uzorkom nadahnutim teksturom kože kitopsine, kao i ugraviranim likom ove veličanstvene životinje na stražnjoj strani kućišta. Promjer čeličnog kućišta je 43.5 milimetra, staklo je safirno (antireflektirajuće), a mehanizam samonavijajući Sellita s rezervom snage od 42 sata. Vodootpornost ovog modela zajamčena je do 300 metara dubine.

Oris Whale Shark Limited Edition

Inače, uzroci naglog pada populacije kitopsina su i legalni i ilegalni ribolov, slučajna zapetljavanja jedinki u ribolovne mreže i odbačene brodske konope, sudari s čamcima i brodovima te plastično onečišćenje mora i oceana jer kitopsine filtriraju more kako bi se hranile planktonom pa plastika dospijeva u njihov probavni sustav.

Kitopsina usisava more i filtrira ga kako bi se hranila planktonom / FOTO: Goran Butajla (SCUBAlife)

Drugim riječima, ljudska je aktivnost uglavnom kriva za poražavajući trend smanjenja broja kitopsina u svijetu.

Oris Whale Shark Limited Edition bit će dostupan u prodaji od kraja veljače 2021. Godine, a cijena će biti oko 20.000 kuna.

Oris Whale Shark Limited Edition
+ posts