Australski nacionalni pomorski muzej prošli je tjedan ustvrdio da je olupina koja je pronađena još 2016. godine uz obalu američke države Rhode Island identificirana kao Endeavour, brod slavnog kapetana Jamesa Cooka.

Ta tvrdnja izazvala je reakciju američkih arheologa koji su proučavali podmorje luke Newport posljednje 22 godine. Oni tvrde kako nisu pronađeni neosporni podaci koji bi dokazali da je pronađena olupina upravo brod slavnog kapetana Jamesa Cooka. To je potvrdila i dr. Kathy Abbass, izvršna direktorica projekta podmorske arheologije Rhode Islanda. Ona je izjavu glavnog direktora australskog nacionalnog pomorskog muzeja Kevina Sumptiona opisala kao preuranjenu i kao “kršenje ugovora”.

Inače, Endeavour je bio brod kojim je britanski pomorac James Cook plovio na povijesnom putovanju u Australiju i Novi Zeland (1768. do 1771.), a potopljen je u luci Newport tijekom američkog rata za neovisnost (1778. godine). U vrijeme namjernog potapanja ovog legendarnog broda on je već bio preimenovan u Lord Sandwich, a Britanci su ga koristili za držanje ratnih zarobljenika te na kraju potopili kako bi spriječili francusku flotu da uplovi u luku Newport i pomogne Amerikancima.

Tako je ova olupina gotovo dva stoljeća ležala zaboravljena na dnu, a od 1999. godine ronioci pretražuju luku i nekoliko olupina iz toga razdoblja upravo kako bi pronašli legendarni Endeavour i identificirali ga. Na temelju arhivskih i arheoloških dokaza australski ronioci su uvjereni da su ga pronašli, a australski biograf Rob Mundle koji je napisao niz knjiga o Jamesu Cooku tvrdi da ključ za identifikaciju olupine leži u “jedinstvenom” dizajnu cigle koja je korištena za zadržavanje topline u kuhinji Endeavoura. Australski ronioci i znanstvenici također tvrde da postoje određeni elementi koji sugeriraju da je to Endeavour, a ne postoji ništa što bi moglo reći da to nije Endeavour! Tako je ronilac dr. Hunter ustvrdio kako je sve što je bilo vrijedno bilo skinuto s toga broda prije nego što je potopljen jer je brod namjerno potopljen pa nikada neće biti pronađeno brodsko zvono ili neki natpis.

Australski ronioci se pozivaju na ‘prevlast dokaza’ jer imaju niz stvari koje su povezane s Endeavourom, a američki arheolozi i dalje smatraju da se ne može tvrditi da je olupina pronađena 2016. godine u luci Newport upravo legendarni brod kapetana Cooka. Tako je priča o Endeavouru još uvijek otvorena i čekaju se novi dokazi koji bi potvrdili ili opovrgnuli tezu da je ovo olupina broda slavnog kapetana.

+ posts