Djeca kao djeca, uvijek ih zanima što to odrasli rade. Većina nas je izuzetno slaba na djecu pa im nekako uvijek dozvolimo da bace pogled. No, kada je riječ o ronjenju, to nije uvijek tako jednostavno jer je djeci potrebna posebna ronilačka oprema. 

Ovdje ne govorimo samo o potrebama veličine, jer su djeca, ne samo manja od nas odraslih, nego nisu niti tako snažna kao mi te se brzo umore i bude im hladno. Dakle, ako ste odlučili podvodni svijet podijeliti sa svojom djecom, pobrinite se da im osigurate najbolju moguću opremu po pitanju veličine i lakoće korištenja, a po mogućnosti neka bude i šarena i razigrana.

Mokro odijelo treba uvijek biti usko uz tijelo, to je općepoznata činjenica, a kada su u pitanju djeca, to je još posebniji slučaj. Djeca obično nemaju toliko tjelesnih masnoća koliko je uobičajeno za odraslog čovjeka pa im je teže zadržati tjelesnu temperaturu. Međutim, nije pametno ni izabrati suviše debelo odijelo jer ono može ograničiti mobilnost djeteta i stvarati mu nelagodu. Dugo mokro odijelo s pojačanim koljenima i laktovima najbolje će zaštititi dijete od ogrebotina i ozljeda. Dakle, dugačko odijelo, pojačanje na laktovima i koljenima, dovoljno debelo za održi dijete toplim i dovoljno usko za istu svrhu, no ipak ne previše debelo i kruto da ograniči kretanje.

Regulator je također potrebno prilagoditi djetetu. Bilo bi pametno odabrati regulator dizajniran za žene ili za putovanja. Oni su obično manji i lakši što će omogućiti jednostavnije držanje djetetu. Usnik po mjeri će omogućiti najbolji i najudobniji stisak, a bilo bi dobro uvijek ih imati nekoliko jer ih djeca imaju tendenciju progristi. Kraće će crijevo regulatora, proporcionalno veličini djeteta, pomoći smanjiti opasnost pri povlačenju regulatora. Ukratko, manji regulator s kraćim crijevom te usnik modeliran prema zagrizu djeteta.

Boca za djecu je obično manja, od sedam ili 10 litara, a dodatak ručke olakšat će nošenje.

Kompenzator plovnosti neka ima što više kopči, čičaka, špagica i drugih mogućnosti zakapčanja. Tako ćete djetetu onemogućiti otkapčanje kompenzatora tijekom urona te će takav kompenzator biti lakše prilagoditi veličini djeteta kako ono bude raslo. Također, imajte na umu da on treba biti jednostavan za korištenje, odnosno treba imati džepove za olova s jednostavnim i brzim sustavom za njihovo ispuštanje i po mogućnosti više čičaka nego vezica i čvorova. Djetetu je također lakše roniti s olovom u džepovima, nego s remenom za olovo. Znači, tražite puno čičaka i jednostavnost korištenja.

Masku je najbolje potražiti upravo dizajnirano za djecu, a toga na tržištu uistinu ima. Pomozite djetetu pronaći onu koja mu odgovara obliku lica i koja će prianjati bez propuštanja. Djeca imaju i mnogo osjetljiviju kožu pa se također pobrinite da je plašt maske od hipoalergenskog mekog silikona kako ne bi dijete nažuljala ili izazvala alergiju. Isto tako, potražite jednostavne kopče kako bi dijete moglo samostalno i pod vodom prilagoditi traku maske na pravu veličinu. 

Peraje je najbolje kupiti s otvorenom petom jer ćete tako omogućiti dugoročno korištenje peraja. Kako djetetu raste noga, samo produžite remen na peti i to je sve. Tražite peraje koje su duže i mekše kako biste djetetu omogućili više potiska uz manje napora. 

Disalicu također pronađite na dječjem odjelu. Neka je ona kraća i zatvorena kako djetetu ne bi ušla voda u pluća i kako mu ne bi stalno ispadala.Ne budite u iskušenju kupiti veću opremu jer će dijete dorasti do nje. Ipak, imajte na umu da je odgovarajuća oprema i njena veličina u svakom stadiju razvoja djeteta ključ za uživanje i sigurnost. Mnogi proizvođači čak i nude dječje izvedbe opreme pa zavirite malo i potražite kod renomiranih proizvođača ronilačke opreme.

+ posts