Kad se spomene Arktik ili Antarktik mnogi pomisle na led i snijeg, fascinantan, ali hladan svijet za koji misle da ga vjerojatno nikada neće posjetiti.

Iako se polarni uvjeti protežu mnogo dalje na sjevernoj hemisferi, prilika za ronjenje u tim područjima lako je moguća u usporedbi s putovanjem koje uključuje Antarktiku ili udaljena područja bliže Sjevernom polu.

Finska, posebno njezina najsjevernija regija poznata kao Laponija jedna je od tih pristupačnih lokacija koje odražavaju polarne uvjete. Tijekom zimskih mjeseci Laponija se pretvara u smrznutu zemlju čudesa sa svojim krajolicima vrlo sličnim onima na Arktiku i Antarktiku. To Laponiju čini idealnim poligonom za one koji planiraju ekspedicije u udaljenija polarna područja.

Hladna ljepota Laponije sa šumama prekrivenim snijegom i zaleđenim jezerima nudi jedinstveno okruženje za ronioce da se priviknu na hladnoću, nauče snalaženju tijekom ronjenja ispod leda i upoznaju sa specijaliziranom opremom potrebnom za ronjenje na polarnim područjima.

Stoga je za 2024. godinu Finska znanstvena ronilačka akademija pokrenula novi program ronjenja za polarna istraživanja i obuku ronilaca koji namjeravaju raditi ili samo rekreativno roniti na područjima pod ledom. Program će pokriti sve aspekte polarnih operacija, od uspostavljanja lokacije na površini, suočavanja s ekstremnom hladnoćom, motornih saonica i logistike potrebne za rad na ledu i snijegu te sva područja povezana s operacijama ispod leda. Cijelu obuku vodi stručni tim ronilačkih instruktora uključujući renomirane istraživače polarnih podvodnih područja.

Ronilačka baza za ovaj ekstremni tečaj bit će na biološkoj postaji Kilpisjärvi koja je dio udaljene istraživačke stanice Sveučilišta u Helsinkiju, a smještena je na krajnjem sjeveru Finske (na zaleđenom jezeru), ali je lako dostupna iz glavnih gradova i prometnih čvorišta. To omogućuje teorijsku nastavu, stanke i obroke u ugodnijem okruženju postaje, dok se praktične komponente odvijaju na i ispod jezera u arktičkim uvjetima.

Prijave za ovaj ekstremni ronilački program su otvorene, a više informacija možete pronaći na web stranici Finske znanstvene ronilačke akademije.