Nemojte biti “onaj” ronilac

104

Kao u svakome segmentu života, tako i u ronjenju postoje neke stvari koje ponekad činimo, a svima dižu kosu na glavi. Sigurni smo da i Vi imate neke sitnice koje Vas smetaju kod drugih ronilaca, no isto tako možda činite nešto što užasno iritira ostatak grupe.

Ono što je najgore što možete činiti na ronilačkom krstarenju opisao je instruktor James s kanala “Divers Ready“. Njegov video možete pogledati na, a ako ste više čovjek od pisane riječi, u nastavku donosimo sažetak.

Kasna ptica je ronilac koji uvijek kasni. Zakasniti na brod svega pet minuta pokvari kapetanu i članovima posade cijeli dan, a možda se i otisnu bez Vas! Da, da, znamo da ste na godišnjem, ali ipak navijte alarm i pojavite se na vrijeme.

Komotnost je super, ali ako brod nije baš najveći primjerak, nemojte biti previše komotni. Vjerojatno smo svi barem jednom došli na brod i raširili svoju opremu preko gotovo cijele palube provjeravajući jesmo li što zaboravili, no čak i da jeste, već je kasno. Najbolje je odmah pri dolasku na brod pitati kolika je popunjenost kapaciteta kako biste pri spremanju znali koliko Vam je prostora na raspolaganju.

Slušajte kada Vam netko nešto objašnjava! Na svakome se brodu obično nalaze dva korita za odlaganje opreme, jedno za kamere i sličnu osjetljivu opremu, a druga za grublje predmete. Nemojte biti onaj ronilac koji će na skupu opremu za podvodnu fotografiju oholo baciti svoja olova!

“Pogledajte, imam novo ronilačko računalo i ne znam kako se njime služiti!” Nemojte, ali stvarno nemojte nikada biti takav ronilac. Vjerujte, voditelju ronjenja nema ništa gore nego kad ga ronilac pita da mu objasni kako funkcionira računalo. Za to postoje priručnici koje dobijete uz njih! Napravite domaću zadaću i dođite na uron pripremljeni, nitko ne može znati kako radi svako računalo na svijetu.

Ronilačka je oprema ono što Vas drži na životu pod vodom. Zašto je onda ne biste redovno servisirali? Nemojte biti taj ronilac koji dolazi na brod s nefunkcionalnim ili polufunkcionalnim setom opreme i očekuje da voditelj ronjenja zajedno s posadom broda riješi problem.

Ne začepljujte odvod toaleta na brodu. Pokušajte veliku nuždu uvijek obaviti prije ukrcavanja na brod. Brodski toalet ne funkcionira isto kao kopneni i puno se lakše začepi.

Ne ulazite u dekompresiju! Pratite pomno svoje računalo i ne pravite se važni. Nećete diplomirati od rekreacijskog do tehničkog ronioca tako što cijeloj ekipi produžite boravak na nekoj lokaciji ulaskom u zonu dekompresije. Sve pojedinosti o uronu dogovorite još na površini i odgovorno pratite svoje ronilačko računalo.

Brbljavac je nešto što se uvijek nađe na brodu i uvijek svima ide na živce. Naravno, ovdje se ne misli na to da ne smijete komunicirati, dapače, to je poželjno. Problem je pričanje tijekom sigurnosnih i sličnih dogovora. Vrlo je jednostavno ovo izbjeći – ako kapetan broda ili voditelj ronjenja govori, Vi šutite!

Ne čistite poklopac boce komprimiranim zrakom! Često se nađe ronilac koji mora, umjesto ručnikom ili maramicom, odvrnuti bocu i zrakom osušiti poklopac iste. Glasno je i iritantno pa se pobrinite da to ne učinite Vi.

Ne žudite za pažnjom. Voditelja ronilaca i kapetana brodova uvijek je značajno manje nego ronilaca. Svaki ronilac pak zaslužuje dobiti jednaku količinu pažnje od njih pa se pobrinite da niste naporni i da ne oduzimate vrijeme drugima.

Pokušajte ne povratiti po cijelom brodu. Naravno, ako patite od morske bolesti može se dogoditi da povratite, ali onda to nemojte učiniti u brodski zahod i nemojte ići u potpalublje i činiti svoju bolest još gorom. Pokušajte imati obzira prema drugima i ako znate da će Vam vjerojatno biti mučno, poduzmite potrebne mjere protiv toga na vrijeme.

Kompas postoji s razlogom. Naučite ga koristiti i ponesite ga sa sobom. Nemojte biti onaj ronilac koji izroni kilometar dalje od broda i maše perajom da se dođe po njega.

Ne idite preko svojih granica. Ne prijavljujte se na urone za koje niste kvalificirani. Uvijek je dobro iskušati nešto novo, ali to se radi s dobrom pozadinskom pripremom i bez da ugrozite ostale ronioce. Ostavite napojnicu. Osoblje na brodu naporno radi kako bi vama bilo dobro, nagradite to!

+ posts