Ronioci, pripremite se na jedan vrlo dlakavi tekst! Da, da, dobro ste pročitali, danas se bavimo kosom, brkovima, šiškama i raznim dlakavim problemima.

Većina se ronilaca često susreće s problemima vezanim uz dlake, bilo da se radi o počupanoj kosi ili prodoru vode u masku. Naravno, ako ste u potpunosti ćelavi i ne nosite brkove ni bradu, slobodno pročitajte do kraja i pomozite svome prijatelju ili poznaniku koji nije.

Brkovi su neprijatelji broj jedan kada je u pitanju suha maska. Za potpunu učinkovitost ronilačke maske potrebno je da ona u potpunosti prianja uz lice, a brkovi najčešće to sprječavaju. Ako rijetko ronite, možda je najbolje da ih obrijete prije urona i ponovo pustite na slobodu nakon njega. No, ako se nikako ne želite odreći svojih brkova, ponudit ćemo vam nekoliko alternativa.
1. Pokušajte prije urona barem obrijati predio ispod samog nosa, a ako se bojite da ćete izgledati smiješno, pokušajte prvo ukloniti nekoliko dlaka pincetom.
2. Kupite visokokvalitetnu, niskoprofilnu masku s izuzetno mekim silikonom ili pokušajte roniti s full-face maskom.
3. Nanesite silikonsku mast na dio plašta maske koji vam dodiruje brkove. Istina je da najčešće treba nešto više pokušaja da shvatite koliko vam masti točno treba, a za neke ronioce pak ova metoda uopće ne djeluje. Ako je tako, možete pokušati mazati brkove različitim balzamima, voskom na bazi pčelinjeg voska i slično, ali izbjegavajte kreme na bazi vazelina jer neke njegove kemikalije nagrizaju silikon maske i tako je uništavaju.

Ono što će svi s dužom kosom znati jest da ona nakon urona u moru izgleda nagrizeno i uništeno. No, naravno i za to postoji lijek. Bitno je kosu i prije urona isprati slatkom vodom jer, ako je ona zasićena slatkom vodom, manje će soli apsorbirati. Također je dobro na kosu prije urona nanijeti veću dozu biorazgradivog regeneratora za kosu koji se ne ispire. On će također spriječiti sol da prodre do vaše kose te će olakšati raščešljavanje nakon urona.

Ako vam je pak kosa izuzetno duga i petlja se u traku maske, razmislite o nabavi neoprenske navlake za remen maske. Neoprenska navlaka ne samo da se ne petlja u kosu, već čini vašu masku i znatno udobnijom, a ako želite, možete nabaviti i neku sa zanimljivom ili smiješnom porukom. Još jedan problem može stvarati plastični držač disalice kojega ste vjerojatno uz nju i dobili. On je odličan za brzo postavljanje i uklanjanje same disalice s maske, ali je smrt za dugu kosu. Zamijenite ga jeftinim držačem za disalicu u obliku broja 8 i ostanite otpetljani. Naravno, prije zavežite kosu u rep, punđu ili pletenicu kako biste umanjili i petljanje kose i njen prodor u masku. Nakon urona kosu isperite slatkom vodom i mokru je počešljajte češljem sa širokim zubima kojim nećete potrgati vlasi.

Nadamo se da ćete isprobati naše savjete i da ćete uz njih imati nezaboravno, bezbrižno i nezapetljano ronilačko ljeto.

+ posts