Morski toplinski valovi povezani s klimatskom krizom otežavaju oporavak mediteranskih koralja, tvrde znanstvenici.

Klimatska kriza ozbiljno utječe na morske ekosustave diljem svijeta, a Sredozemno more i Jadransko more nisu iznimke. Konkretno, morski toplinski valovi povezani s klimatskom krizom uzrokuju masovnu smrtnost u svim obalnim ekosustavima na Mediteranu, a među najugroženijim vrstama su koralji, otkrili su znanstvenici.

Znanje o dugotrajnoj otpornosti koralja još uvijek je malo, unatoč studijama koje su analizirale neposredan utjecaj morskih toplinskih valova na te organizme. Riječ je o dugovječnim vrstama (u nekim slučajevima više od stotinu godina) i sa sporom “populacijskom dinamikom” – to jest organizmima s niskim stopama rasta i regrutacije. Istraživačima su stoga potrebna desetljeća da procijene njihov kapacitet oporavka.

Kao dio nedavne studije objavljene u časopisu “Proceedings of the Royal Society B” znanstvenici sa Sveučilišta u Barceloni analizirali su rezultate dobivene u dugotrajnom praćenju različitih populacija koralja pogođenih velikom masovnom smrtnošću uzrokovanom toplinskim valom 2003. u zaštićenom morskom području Scandola (Corsega, Francuska). Konkretno, analizirali su podatke o stanju tih populacija (gustoća, veličina strukture i biomasa) prikupljene tijekom 15 godina nakon jednog posebnog toplinskog vala.
Rezultati istraživanja pokazali su da su sve analizirane populacije sklone kolapsu budući da su bile pogođene toplinskim valom 2003. godine. Petnaest godina nakon ovog događaja te se populacije praktički smatraju izumrlim iz funkcionalne perspektive, otkrili su znanstvenici.

Daniel Gómez, istraživač na Barcelonskom institutu za morske znanosti, napominje: “Primijetili smo prosječan gubitak biomase u odnosu na početnu biomasu od 80% u populacijama crvenih gorgonija i do 93% u odnosu na proučavanu populaciju crvenog koralja.” Njegov kolega, istraživač Joaquim Garrabou dodaje: “Ovi su podaci zabrinjavajući za očuvanje ovih vrsta i ukazuju na to da se učinci klimatske krize ubrzavaju s očitim posljedicama za podmorske krajolike gdje je gubitak koralja jednak gubitku drveća u šumama.”