Jedno od najvećih ihtioloških otkrića u 20-om stoljeću upravo je otkriće morskog psa Megachasma pelagios

Postoji preko 500 vrsta morskih pasa, a mi vam predstavljamo šest najčudnijih s kojima ni mnogi ronioci još nisu sklopili poznanstvo.

Squatina squatina (anđeoski morski pas) uvršten je na listu kritično ugroženih vrsta od strane Internacionalne udruge za zaštitu okoliša te se više ne može pronaći u sjeveroistočnom Atlantiku i na mediteranskim mjestima gdje je nekada bio čest. Ako ga ipak ima, možete ga pronaći ukopanog u morskome dnu iz kojeg mu vire samo oči. Očito je majka priroda točno znala što radi – to je lovac iz noćne more. Ovaj pas fenomenalno zakamufliran u sediment strpljivo čeka iznenaditi svoj omiljeni plijen, beskralježnjake koji borave na dnu. Uglavnom nisu agresivni, no, ako se osjete ugroženima ili uvrijeđenima neće se libiti ugristi.

Squatina squatina

Orectolobus maculatus tromi je morski pas i poput anđeoskog psa također ovisi o kamuflaži pri svom noćnom lovu na plijen. Iako sličan svojim rođacima iz porodice, specifičan je po točkastom uzorkom koji varira bojama od zlatne boje pijeska do tamne zelene te ga karakterizira tamno sedlo duž tijela i nepravilno oblikovani bijeli prsteni. Potječe iz zapadnog Pacifika, a englesko mu ime wobbegong potječe od aboridžanskog izraza za mlohavu bradu.

Orectolobus maculatus

Mitsukurina owstoni (pas goblin) dobar je primjer živućeg fosila. Njegova je vrsta stara preko 125 milijuna godina te nastanjuje vode dublje od 100 metara i mjesta kojima se rekreativni ronioci neće nikada približiti. Sa svojom sabljastom njuškom te mnoštvom oštrih zuba nalik na nokte ima lice koje samo majka i ljubitelji oceanskih bića mogu voljeti.

Mitsukurina owstoni

Chlamydoselachus anguineus vjerojatno je nalik čudovištima koje ste kao dijete zamišljali kako žive ispod kreveta. Njegov zastrašujući izgled kao iz noćnih mora upotpunjuje 25 redova unazad zakrenutih šiljastih zuba, ukupno 300 njih, kao što on upotpunjuje noćne more djece diljem svijeta. Naravno, ovaj pas ne jede djecu, dapače, ljudski susret s njim rijedak je poput bijelog pauna jer živi misteriozni životom u mračnim vodama do 450 metara dubine.

Chlamydoselachus anguineus

Megachasma pelagios živi u sjeni kitopsina i golemih psina. No, ova psina koja se hrani filtracijom vode je doslovno klasa za sebe. Ona je jedina vrsta u porodici Megachasmidae. Otkrili su je tek 1976. američki mornarički specijalci pri izvlačenju olupine s obala Oahua na Havajima čime su napravili jedno od najvećih ihtioloških pronalazaka 20-ga stoljeća. Viđeni su manje od 100 puta, a iako su rijetki, moguće je doživjeti susret s njima kada izađu na površinu kako bi usisali kril.

Megachasma pelagios

Heterodontus francisci svako malo je viđen ljubičastih usta zbog prehrane najdražim plijenom, ježincima. Ovaj je točkasti pas englesko ime “horn shark” dobio je zbog grebena iza očiju te zbog bodlji koje ima na svakom vrhu leđnih peraja. Pri kretanju izgledaju kao da mašu krilima poput ptice, ali su zapravo spori plivači koji se drže morskoga dna te se često odmaraju na pijesku ili morskoj flori. Može ih se pronaći duž sjevernoameričke zapadne obale te su poznate lijenčine koje nikada ne putuju dalje od 16 kilometara od kuće. Najpoznatiji su po prekrasnim spiralno svijenim jajašcima koja ženke polažu među kamenjem u proljeće.

Heterodontus francisci
+ posts