Udruga Sunce pokrenula je kampanju pod nazivom “More puno života” koja ima za cilj podizanje svijesti hrvatske javnosti o neophodnosti učinkovitih zaštićenih područja u moru te njihovim prednostima i dugoročnim koristima za zajednicu.

Kroz niz članaka na web stranici Sunca, kampanja ističe važnost očuvanja bioraznolikosti uspostavom zaštićenih područja u Jadranu.

EU Strategija bioraznolikosti do 2030. – Vraćanje prirode u naše živote

Kampanja je započela u lipnju člankom o “EU Strategiji bioraznolikosti do 2030.” koja predstavlja sveobuhvatni okvir za vraćanje prirode u naše živote. Do 2030. godine svaka zemlja članica EU treba uspostaviti mrežu učinkovitih zaštićenih područja na 30 % površine mora i 30 % kopna. Od tog ukupnog postotka 10 % mora i 10 % kopna treba biti strogo zaštićeno.

Trenutačna površina zaštićenih područja u Hrvatskoj obuhvaća tek 1,94 % hrvatskog teritorijalnog mora te 16,26 % obalnog mora pod ekološkom mrežom. Površina mora pod strogom zaštitom je toliko mala da je nemjerljiva.

Zone stroge zaštite za more puno života

U drugom članku pod nazivom “Zone stroge zaštite za more puno života” istaknuto je da često postoji pogrešno shvaćanje da uspostava zona stroge zaštite, poznatih kao no-take zone, ne donosi nikakvu korist ljudima. No, godine istraživanja i brojni primjeri dobre prakse dokazuju da čovjek i ljudske djelatnosti mogu imati značajne koristi od ovakvih zaštićenih područja.

Očuvanje mora i njegove bioraznolikosti znači i očuvanje resursa koji su ključni za zajednicu.

Park prirode Telašćica – “novo“ zaštićeno područje u Jadranu

Treći članak, “Park prirode Telašćica – ‘novo’ zaštićeno područje u Jadranu“, opisuje situaciju u Parku prirode Telašćica. Telašćica je jedinstvena prirodna oaza s bogatom bioraznolikošću i atraktivnom turističkom ponudom. Primjer PP Telašćica dokazuje kako je moguće uspostaviti zakonodavni okvir za upravljanje morskim zaštićenim područjima koji će zaista omogućiti provedbu zaštite na terenu, a to još uvijek nije ostvario ni jedan drugi morski park u Hrvatskoj.

Apo otočić na Filipinima – priča o zaštićenom području punom života

Inspirativna priča o malom otočiću Apo na Filipinima predstavljena je u članku “Apo otočić na Filipinima – priča o zaštićenom području punom života“. Iako veličine svega 12 hektara, taj otočić s manje od 1000 stanovnika danas je ronilačka destinacija i primjer uspješno očuvanog zaštićenog područja. 

Možete li uopće zamisliti kako je roniti u području koje je već 40 godina zatvoreno za sve oblike ekstrakcije?

Međunarodni primjeri učinkovitih morskih zaštićenih područja

Primjere dobre prakse u Sredozemlju je otočje Columbretes i otočje Medes u Španjolskoj te Torre Guaceto u Italiji koje opisuje članak “Međunarodni primjeri učinkovitih morskih zaštićenih područja“. Ova područja ističu se kao primjeri učinkovitih strogo zaštićenih morskih područja prema kriterijima i smjernicama za proglašenje zaštićenih područja Europske komisije.

Kampanja “More puno života” nastavit će se sve do jeseni, a Udruga Sunce poziva sve da podijele informacije o važnosti zaštićenih područja kako bismo budućim generacijama ostavili neprocjenjivo naslijeđe. Zajedničkim naporima možemo stvoriti more puno života koje će nas oduševljavati svojom ljepotom, održivim resursima i bogatom bioraznolikošću.

+ posts