Filmoljupci i ljubitelji oceana, ovo je izbor filmova samo za vas. Ovo je popis filmova ne samo o ronjenju, već i o oceanu i svim njegovim čudima. Bez obzira jeste li ludi za dokumentarcima ili zabavnim dramama, za svakoga ima ponešto. Za one od nas koji volimo ocean i (gotovo) sve u njemu, zajednička je frustracija oko toga kako se malo velikih filmova o oceanu napravi.

Iako svi znamo za “Ralje”, otkrili smo da je većina popisa oceanskih filmova prepuna filmova koji datiraju od 60-ih do 80-ih, a najdalje do 2000-ih. Srećom, tijekom posljednjih godina Hollywood je uspio proizvesti neke stvarno sjajne oceanske filmove. Kako nas je korona virus sve prisilio smanjiti socijalne kontakte, vjerujemo kako će vam ova lista upravo sada najbolje koristiti! Udobno se smjestite, uzmite kokice i odaberite svoj sljedeći filmski zalogaj.

“Podivljalo more” (Adrift) je drama iz 2018. godine u trajanju od 96 minuta. Film je temeljen na istinitoj priči o Tami Oldham i njezinom zaručniku Richardu Sharpu koji su se zaputili na putovanje preko oceana ne sluteći da će ih zadesiti najveći uragan u povijesti. Nakon oluje Tami se budi i pronalazi njihov uništeni brod i teško ozlijeđenog Richarda. Bez ikakve navigacije i drugih pomagala, Tami će morati skupiti snage i vratiti ih na sigurno.

Podivljalo more

“Oceani” (Oceans) 2010. je napustio tvornicu Disneynature i uputio se na filmska platna. Ovaj je film zabavan i primjeren za cijelu obitelj i približit će vam uvid u krucijalnu ulogu koju ocean igra u opstanku čovječanstva. Priču o oceanima priča narator Pierce Brosnan, a uživat ćete u migracijama kitova, igri delfina i plivajući s velikim bijelim psinama.

Oceani

“Pijev život” (Life of Pi) je pustolovna drama iz 2012. godine u trajanju od 127 minuta. Oscarom nagrađeni redatelj Ang Lee donosi veličanstvenu priču prema bestseleru Yann Martela. Film donosi priču Pi Patela, sina čuvara zoološkog vrta. Obitelj se odlučila preseliti iz Indije u Kanadu i kreće na veliko putovanje teretnim brodom. Nakon brodoloma, Pi pluta Tihim oceanom. Njegov suputnik je Bengalski tigar po imenu Richard Parker. Kad je sve što poznaješ izgubljeno, ostaje nada koja daje snagu za nemilosrdnu borbu… Očekujte neočekivano. Ovaj film predstavlja iznimno ostvarenje koje govori o velikim idejama: vjeri, nadi i borbi za opstanak.

Pijev život

“Trenuci hrabrosti” (The Finest Hours) drama je iz 2016. u trajanju od 117 minuta. 18. veljače 1952., snažna oluja podijelila je SS Pendleton na dva dijela i zarobila više od 30 mornara unutar tonuće krme tankera. Inženjer Ray Sybert hrabro se brine za organizaciju strategije za svoje preživjele. Kad vijest o katastrofi dođe do obalne straže u Chathamu u Massachusettsu, Daniel Cluff naređuje odvažnu spasilačku misiju. Unatoč groznom vremenu, Bernie Webber vodi čamce za spašavanje kako bi pokušao spasiti posadu unatoč nemogućim izgledima. Uz neke iznimke, zbog dramatične napetosti i sažetog pripovijedanja, scenarij se uvelike drži svog izvornog materijala, knjige Michaela J. Tougiasa i Caseyja Shermana iz 2010. “The Finest Hours: The True Story of the U.S. Coast Guard’s Most Daring Sea Rescue”.

Trenuci hrabrosti

“Chasing Coral” dokumentarni je film iz 2017. o kojem smo vam već nešto i ispričali, a ako ga još uvijek niste pogledali, sada je krajnje vrijeme da to učinite!

“Kapetan Phillips” (Captain Phillips) akcijski je film u trajanju od 134 minute, a u kina je dospio 2013. godine. Riječ je o istinitom događaju iz 2009. godine, o američkom teretnom brodu Maersk Alabama kojeg su oteli somalijski gusari. Kroz jedinstvene leće redatelja Greengrassa, ovo je istovremeno napeti triler i kompleksni portret bezbrojnih posljedica svjetske globalizacije.

Kapetan Phillips

Animirani film “Vaiana – Potraga za mitskim otokom” (Moana) iz 2016. u trajanju od 103 minute Disney-ev je veliki hit koji će najviše razveseliti najmlađe, no ni stariji neće ostati razočarani. Prije tri tisuće godina najveći svjetski moreplovci prelazili su ogromni Pacifik otkrivajući brojne otoke Oceanije. Zatim su njihova putovanja prestala na tisuću godina i nitko ne zna zašto. Iz Disneyjevih studija za animaciju stiže Vaiana, poletni kompjuterski animirani film o pustolovnoj tinejdžerici koja otplovi na opasnu misiju kako bi spasila svoj narod. Tijekom svojeg putovanja Vaiana (kojoj je glas posudila Mia Negovetić) sreće nekoć moćnog poluboga Mauija koji je vodi u njezinoj misiji da postane vrhunska navigatorica. Oni zajedno plove preko oceana u zahtjevnoj pustolovini punoj akcije i susreću divovska čudovišta, a Vaiana putem ostvaruje drevnu misiju svojih predaka i otkriva jednu stvar koju je oduvijek tražila: svoj vlastiti identitet. U režiji poznatog tima Rona Clementsa i Johna Muskera (Mala sirena, Aladdin, Princeza i žabac) i u produkciji Osnata Shurera (Podignut, Čovjek-orkestar) ovaj će film svakako osvojiti srca mnogih zaljubljenika u ocean.

Vaiana – Potraga za mitskim otokom
+ posts