Proteklog je vikenda u Zagrebu održano Otvoreno prvenstvo grada Zagreba u ronjenu na dah na kojem je nevjerojatna hrvatska reprezentativka Mirela Kardašević postavila dva nova svjetska rekorda.

Mirela je rekorde srušila u disciplini dinamika s perajama te u disciplini dinamika s monoperajom. Ovim potezom Mirela je zapravo postala žena koja drži sve svjetske rekorde u ronjenju na dah u svim bazenskim disciplinama!

Prvog dana natjecanja Mirela Kardašević postavila je novi svjetski rekord u disciplini dinamika s perajama preronivši 251.2 metra. Taj zaron upisuje ju u povijest kao prvu ženu koja je preronila više od pet dužina olimpijskog bazena. Prijašnji rekord za žene u toj disciplini iznosio je 244 metra. Valja naglasiti i da je Poljak Mateusz Malina srušio svjetski rekord u istoj disciplini (dinamika s perajama) u muškoj kategoriji s preronjenih 282 metra.

Drugog dana natjecanja Kardašević je postavila novi svjetski rekord u disciplini dinamika s monoperajom preronivši 272.7 metara, čime je za više od sedam metara nadmašila prijašnji rekord. Ushićena je izjavila da ni sama još ne vjeruje u ostvareni rezultat! “Iznimno sam zadovoljna kako je sve prošlo i vjerujem da je ovo najbolji pokazatelj za daljnje pripreme uoči Svjetskog prvenstva”, rekla je Mirela.

Osim Mirele, odlične rezultate ostvario je i Vanja Peleš koji je u dinamici bez peraja preronio 208 metara, a u dinamici s monoperajom osvojio je zlato s preronjenih 254.5 metara. Legendarni Budimir Šobat bio je najbolji u statici zadržavši dah osam minuta i 43 sekunde. Inače, ovo natjecanje zadnja je provjera hrvatskih reprezentativaca prije Svjetskog prvenstva koje će u lipnju održati u Beogradu.