Lov na Lady Olive i njemačku podmornicu

221

Ronioci iz Guernseyja u Velikoj Britaniji otkrili su nestalu njemačku podmornicu UC-18 iz Prvog svjetskog rata nakon četverogodišnje potrage po tisućama četvornih kilometara oceana. Tim također vjeruje da je locirao olupinu britanskog broda koji je potopio tu podmornicu pa će cijela potraga biti prikazana u nadolazećem dokumentarcu BBC-ja “Lov na Lady Olive i njemačku podmornicu”.

UC-18 bila je podmornica za polaganje mina UC-klase II, dio grupe podmornica poznatih kao ‘Flanders Flotilla’ koja je patrolirala kanalom La Manche tijekom Prvog svjetskog rata. Potopljena je 19. veljače 1917. nakon bitke s britanskim “Q-brodom” poznatim kao Lady Olive pri čemu je nestalo i svih 28 članova posade podmornice. Q-Brodovi bili su trgovački brodovi koji su nosili skriveno naoružanje kao trik da namame njemačke podmornice na položaj prije pokretanja iznenadnog napada.

No, u toj borbi oštećen je i potonuo je i brod Lady Olive, a posada broda pobjegla je u brodskim čamcima za spašavanje pa ih je spasio francuski razarač nekih 36 sati nakon potonuća. Iako je posada Lady Olive posvjedočila da je potopila UC-18, povijesna točnost bitke dovedena je u pitanje budući da nije pronađena olupina podmornice. 

Tim tehničkih ronilaca predvođen redateljem podvodnih filmova Karlom Taylorom uspio je pronaći olupinu potopljene njemačke podmornice UC-18 i tako dokazati istinitost tvrdnji posade potonulog britanskog broda Lady Olive. Bile su potrebne četiri godine potrage i opsežnog istraživanja da se locira posljednje počivalište njemačke podmornice i njezine izgubljene posade. Olupina je pronađena nekih 40 milja zapadno od svoje zadnje prijavljene lokacije južno od Guernseyja, a olupina britanskog broda Lady Olive pronađena je u blizini, što daje težinu suvremenim prikazima bitke. U ovoj potrazi pronađene su još dvije nepoznate olupine koje su i identificirane tijekom potrage.

Dokumentarni film “The Hunt for Lady Olive and the German Submarine” bit će prikazan na BBC-ju u lipnju ove godine.