U četrdesetom broju SCUBAlife magazina predstavili smo vam neka nova zanimljiva softverska rješenja u obradi digitalnih fotografija. Tobias Friedrich iz Njemačke iz “Below surface” studija tada nas je upoznao sa svojim Lightroom presetsima za obradu širokokutnih i makro fotografija namijenjenih i početnicima i naprednim podvodnim fotografima.

Sada vam predstavljamo još neka specifična, napredna rješenja i softverske pakete, a to su ona za fotografiranje u slatkim ili mutnim vodama (“green water” fotografije) te za danas već vrlo popularnu crno–bijelu fotografiju.

Software predstavlja odličnu startnu osnovu za primarnu obradu pojedinih fotografija, kao odličnu osnovu za detaljniji specifični rad na ozbiljnijim selekcijama. Paketi presetsa dolaze u dvije inačice, one za green water ili one za crno – bijelu fotografiju te se odvojeno i nabavljaju. Cijena je “europskih” 59 eura za pojedini paket (green water ili black/white), a može se naručiti izravno preko “Below surface” studija.

Instalacija i upotreba softvera je krajnje jednostavna. Ovisno o vašoj verziji Lightroom programa, (preseti rade i sa starijim 4,5 i 6 verzijama, a tako i s novijim 7 i CC varijantama) uz kupnju programa dobivate detaljna i jednostavna uputstva za instaliranje, a upotreba je još jednostavnija. Kada su preseti aktivni, mišem samo lebdite iznad pojedinih preseta i pratite efekte koje “proizvode” na fotografiji pa kada ste našli onaj koji vas zadovoljava, jednostavno kliknete i to je to!