Kolumbija je najavila da pokreće ekspediciju na potonuli španjolski brod koji sadrži oko milijarde dolara vrijedan teret u zlatu i draguljima.

Kolumbijski tragači za potopljenim blagom kreću u tu ekspediciju unatoč pravnim poteškoćama s jednom američkom kompanijom koja smatra da ima pravo na dio potonulog blaga. Galija “San Jose” bila je dio flote kralja Filipa V. koji se borio protiv Engleza, a pri potonuću 1708. godine na njoj je stradalo oko 600 ljudi. Brod su prije dvije godine pronašla kolumbijska mornarica i državni arheološki institut u blizini luke Cartagena. Manifest tereta pokazuje da je na brodu bilo nakita i kovanog novca u današnjoj vrijednosti od oko milijarde američkih dolara, a nalazi sonara pokazali su da se dolje nalaze i brončani topovi, naoružanje, keramika i drugi artefakti.

Inače, olupina je bila predmet pravnog spora između Kolumbije i “Sea Search Armada”, američke tvrtke za vađenje olupina koja je još 1981. ustvrdila da je pronašla lokaciju gdje je brod potonuo. Kompanija i vlada tada su se dogovorili da će podijeliti nalaze s olupine, ali vlada je kasnije rekla da sve blago pripada Kolumbiji, što je bio i stav američkog suda prije šest godina. Na konferenciji za medije predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos kazao je da će anonimni “investitor” financirati vađenje galije, ali da do kraja ovoga tjedna ne može objaviti ime investitora, ali da će taj netko “garantirati kako će se u procesu voditi respekta prema povijesnoj i kulturnoj važnosti galije”. Prema Santosu, radi se o javno -privatnom partnerstvu koje bi trebalo rezultirati time da se u konačnici olupina izloži u luci Cartagene.

+ posts