Koliko su opasni morski psi kad osjete krv u moru?

57

Tvrdnja da morski psi mogu osjetiti miris krvi u moru s velike udaljenosti nije ništa novo.

Jednako je tako rasprostranjena i teorija da morski psi reagiraju agresivno kada osjete krv u moru i kreću u napad na žrtvu koja krvari. No, je li to baš tako?

Skyler Thomas je ronilac koji je sumnjao u tu tezu. Stoga je prolio vlastitu krv kako bi je opovrgnuo. Zaronio je sa svojim partnerom koji ga je snimao u jato morskih pasa i izvadio ronilački nož. Tim je nožem porezao sam sebe po zapešću i nastavio roniti okružen morskim psima dok je krvario. Partner je sve snimao, a morski psi uopće nisu reagirali na Skylera i njegovu krv! Dapače, iako su neki bili vrlo blizu Skylerovog krvavog zapešća, čini se da ih je više zanimala kamera kojom su snimani. Naravno, Skyler Thomas ne dovodi u pitanje oštrinu njuha morskih pasa. On tvrdi da je njihov njuh zaista odličan, ali je u moru mnoštvo mirisa koji su im privlačniji i zanimljiviji od ljudske krvi.

Budući da je Skyler video snimku ovog “eksperimenta” postavio na internet, ona je ubrzo skupila golem broj komentara, a našlo se i kritičara. Naime, neki tvrde da bi ovaj svoj eksperiment Skyler trebao ponoviti u blizini velikog bijelog morskog psa, morskih pasa bikova ili tiger sharkova pa da bi ga oni napali i vjerojatno ubili. No, Skyler Thomas čvrsto vjeruje u svoje poznavanje ponašanja morskih pasa pa poručuje kritičarima da samo skupe novac za financiranje puta i zarona za njega i snimatelja i on će rado ponoviti cijelu scenu okružen bilo kojom vrstom morskih pasa.

+ posts