Kalifornijska pliskavica – vrsta pred izumiranjem

105

Neprofitna organizacija World Wildlife Fund (WWF), odnosno Svjetski fond za prirodu, objavio je zabrinjavajući podatak kako je danas živo svega 30 kalifornijskih pliskavica na cijelom svijetu.

Stoga će, ako se ne dogodi neko čudo, za par godina ova vrsta u potpunosti nestati. U svjetlu toga WWF je pozvao meksičku vladu da odmah i trajno zabrani sav ribolov unutar staništa kalifornijskih pliskavica te da se osigura i provođenje te zabrane.

Ta vrsta, inače najmanja pliskavica na svijetu, može se naći samo u Kalifornijskom zaljevu u Meksiku i ne može se uzgojiti u zatočeništvu. Naziva se još i vaquita, a radi se malenom, slatkom i pametnom sisavcu kojem je presudilo zapetljavanje u ribarske mreže. Problem je što dijeli stanište s ribom totoaba čija je peraja popularna poslastica u Kini. Ribari ilegalno hvataju totoabu koristeći “gillnet mreže”, a kako su kalifornijska pliskavica i totoaba otprilike iste veličine, pliskavice također završavaju kao ulov. Iz WWF-a su pozvali i vlade SAD-a te Kine da pojačaju napore na suzbijanju ilegalne trgovine totoabama te pozivaju da se nastavi surađivati s ribarskim zajednicama na pronalaženju alternative za ribolov koji ugrožava kalifornijske pliskavice.

+ posts