Vaše putovanje ostaje živo zauvijek, ako ga ovjekovječite kamerom te podijelite na nekoj društvenoj mreži!

Ako je objavljeni video izuzetno dobar, ne samo da možete potaknuti vaše prijatelje da ga podijele, već i da posjete snimljenu lokaciju ili Vam se pridruže na nekoj od sljedećih avantura. Donosimo deset savjete kako bi Vaš video odgovarao upravo tom opisu!

Sprijateljite se s neutralnom plovnošću! Često viđamo “loše” ronioce u pokušajima snimanja videa, nakon čega dobivamo društvene mreže prepune mutnih video uradaka. Kako se usredotočiti na snimanje savršenog kadra kada oko sebe podižete mulj ili se borite sami sa sobom kako ne biste otplutali. Zato si, prije nego uzmete i upalite kameru, dajte vremena kako biste postigli neutralnu plovnost.

Planirajte svoj podvodni video! Napravite popis kadrova. Prije nego što započnete prvi zaron, razmislite o tome što biste htjeli uključiti u svoj videozapis, bilo da se radi o širokim kadrovima snimaka grebena ili makro snimcima specifičnih životinjskih ponašanja. Želite pronaći smiješnog pužića i snimiti ga izbliza? Ili se nadate nečemu većemu poput sipe ili hobotnice? Želite je isprovocirati kako bi ispustila crnilo te poslije usporiti snimku? Odlično, što god imali na umu,pažljivo razradite taktiku; lakše je snimiti nevjerojatan video, ako točno znate što želite pronaći u svojoj podvodnoj potrazi.

No, nemojte se ograničavati popisom. Možda u potrazi za meduzom ugledate prekrasnog morskog konjica. Budite uvijek spremni na snimanje jer priroda je divlja, nepredvidiva, i, prije svega, predivna!

Snimajte kraće kadrove! Pokušajte snimati klipiće od tri do šest sekundi duljine te ih poslije spajati u veće snimke, osim ako je kadar uistinu zanimljiv i relevantan. Nikome se ne sviđa gledati 30 sekundi kruženja oko puža, no 30 sekundi igre dupina, e to je već sasvim drugi par cipela!

Snimajte druge ronioce više nego bilo što drugo! Tako podsjećate gledatelje kako zapravo i Vi sami ronite.

Snimajte u okviru mogućnosti svoje opreme za snimanje. Na primjer, s GoPro-om morate biti vrlo blizu snimanom predmetu. Ne zaboravite nikada se ne miješati u prirodno ponašanje morskog života i dati većim životinjama dovoljno prostora.

Uključite i nadvodne snimke! Tako ćete kod gledatelja izazvati “wow efekt” te im približiti lokaciju na kojoj zapravo ronite.

Uređujte, uređujte i uređujte! Ako si to možete priuštiti, uložite u softvere za uređivanje kao što su Final Cut Pro ili Adobe Premiere (ili Premiere Elements) koji omogućuju korekciju boje i druge promjene nakon proizvodnje samog videa. Ako još niste baš na toj razini, potražite opcije aplikacija na pametnom telefonu. Postoji mnogo osnovnih aplikacija za uređivanje videozapisa dostupnih za početnike. Također, kada video objavite na nekoj društvenoj mreži možete pratiti komentare i gledanost te tako prikupiti informacije kako idući video učiniti još boljim.

Ograničite ukupnu duljinu. Ako ćete javno podijeliti videozapis, predlažemo da ga održite između dvije i tri minute. Imajte na umu kako će ga većina ljudi gledati preko pametnog telefona putem do posla ili škole ili tijekom popodnevnog odmora.

Neka format bude jednostavan. Držite se uobičajenog uvoda, vrhunca i završetka. I ne zaboravite navesti lokaciju i ronilački centar na početku videa.

Donosimo i nekoliko primjera takvih videa: