Nakon neizvjesnosti tijekom spašavanja turskog broda Haksa u čije potpalublje je prodrlo more, pristankom u trogirski škver brod je napokon siguran.

Za ovakav razvoj situacije najzaslužniji je hrabri instruktor ronjenja Andy Marović. Naime, svi koji su sudjelovali u spašavanju ovog broda slažu se da je brod od sigurne katastrofe spasio jedan jedini ronilac i dobro more! Instruktor ronjenja i voditelj Manta Diving Centra Andy Marović pozvan u nedjelju poslijepodne kako bi zakrpao brod da bi pumpe lakše ispumpavale more i kako bi ga sigurnije u tegalj mogao preuzeti Brodospasov remorker Alkaid. Brod je preuzet u tegalj, ali je nekoliko nautičkih milja od kopna trup ponovo počeo popuštati pa su Marovića još jednom zvali na intervenciju noću oko četiri sata.

Marović je to za portal Morski hr potvrdio te dodao: “Istina je, zvali su nas u nedjelju oko 16 sati i u ponedjeljak rano u jutro između četiri i pet sati. Krpali smo rupu na krmenom dijelu dna veličine 15×10 centimetara dvokomponentnim ljepilima i priručnim materijalima. Drugi prodor mora u brod dogodio se kroz usis motora i brod bi se definitivno potopio da nismo došli! Prijavili su da brod tone oko pet sati i nitko doista nije mogao doći brže nego li je došao, no brod bi se definitivno potopio da nismo došli.” Tako je zapravo bez ovog hrabrog ronioca koji je krpao trup broda koji tone na otvorenom moru spašavanje bilo neizvedivo.

+ posts